FacebookTwitterLinkedIn

Ai la mână un ceas cu diamante sau o bijuterie cu mecanism? În unele cazuri, s-ar putea să nu-ți poți da seama. Jaeger-LeCoultre a prezentat o gamă în care numărul de pietre prețioase folosite, dar și minuțiozitatea producției fac diferențele imposibil de sesizat.

Producătorul elvețian, care excelează atât în producția de ceasuri cât și în cea de bijuterii, insistă ca cele două meșteșuguri să fie numărate în familia artelor nobile precum pictura, sculptura sau cinematografia. Nu este o întâmplare că primul loc unde sunt expuse creațiile casei elvețiene este pe covorul roșu, la încheietura celor mai titrate actrițe din lume. Procesul minuțios de producție al ceasurilor bijuterie a fost chiar comparat cu eforturile starurilor de a transmite emoția dramatică în fața camerelor de filmat.

Rendez-Vous Secret

La momentul apariției, în anii ’60, „Întâlnirea secretă“ semăna cu cu un fel de accesoriu de spionaj inofensiv. Ceasul de dimensiuni de-a dreptul minuscule pentru vremea respectivă era ascuns perfect în spatele unui capac rabatabil, bătut cu pietre prețioase. Ar fi putut trece ușor drept o brățară prețioasă, dându-le doamnelor care o așezau pe mână luxul de a verifica timpul subtil, fără a da impresia că sunt plictisite de compania însoțitorului. Rendez-Vous Secret revine și, la 57 de ani diferență, modelul este chiar mai mai spectaculos.

Capacul rămâne montat pe o balama care permite deschiderea doar parțială, doar că acum forma bombată este bătută cu briliante, diamante baghetă, safire și pietre prețioase care formează silueta unei flori strălucitoare. În spate, se ascunde cadranul din sidef pe care au fost pictate manual frunzele unei iedere și peste care au fost aplicate numeralele 12, 3, 6 și 9, placate cu rodiu.

Mecanismul care pune în funcțiune „secretul“ este un calibru mecanic cu armare manuală realizat in-house de JLC. Pentru cei 2.9 mm pe care îi atinge în grosime, Rendez Vous Secret numără un total de 93 de componente. Îndeajuns pentru a indica orele, minutele și pentru a funcționa un total de 38 de ore cu o singură încărcare.

Rendez-Vous Moon Medium

Cu o eroare de o singură zi la fiecare 972 de ani (care poate fi oricum evitată prin corecția manuală a mecanismului), Moon Medium indică fazele lunii într-un mod cât se poate de discret și ușor de citit. Cadranul responsabil cu mișcarea Lunii ocupă mai mult de o treime din suprafața ceasului și este decorat cu același tipar guilloché ca și restul părții centrale.

Citește și Diamante pentru ieri, azi și mâine – UP by Forbes

Reverso One Duetto Jewelry Modelul Duetto este al doilea ceas-bijuterie care cere o scurtă întoarcere în timp. De data aceasta, inspirația coboară și mai mult spre începutul primei jumătăți a secolului, în 1930, când apăreau pe piață primele Reverso pentru doamne. Stilul Art Deco a supraviețuit vremurilor, astfel că pe cadranul albastru din sidef poate fi văzută silueta unui soare cu raze alungite dintr-un colț în altul.

Ca toate modelele Reverso, și micuțul Duetto este capabil să rotească întreaga carcasă pentru a afișa purtătorului două fusuri orare. Iar dacă o parte Duetto trimite scânteieri albastre, cealaltă e scoasă în evidență de către sideful de culoare albă, peste care au fost pictate manual numeralele de la 1 la 12.

Jaeger-LeCoultre s-a folosit de culoarea albastră pentru a construi un ceas elegant cu eleganță feminină, dar și pentru a scoate mai bine în evidență textura sablată a lunii. Cel mai bine dotat ceas mecanic dintre toate cele patru lansări Jaeger-LeCoultre, Moon Medium e pus în mișcare de un calibru 935 A, capabil să funcționeze 40 de ore fără remontaj, dovedind încă o dată că diferența dintre orologerie și bijuterie e o linie greu de trasat câteodată.

Rendez-Vous Celestial

Constelațiile pot fi văzute pe cadranul emailat al modelului Celestial alături de celelalte grupări de stele. Cerul întunecat al nopții a fost făcut din lapis lazuli, iar luneta a fost pavată cu diferite nuanțe de safire și diamante. Cu toată priceperea specialiștilor în emailare sau a ceasornicarilor decoratori, adevărata operă de artă a modelului Celestial este mecanismul JLC 809/1. Cu o dimensiune de doar 37,5 mm, ceasul e capabil să rotească harta cerului privită din emisfera nordică.