Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna au câștigat Premiul Nobel 2020 pentru chimie

Cercetătoarele Emmanuelle Charpentier şi Jennifer A. Doudna au fost recompensate miercuri cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2020, potrivit unui anunţ făcut de Academia Regală de Ştiinţe din Suedia, informează Agerpres.
Nobel Prize shutterstock_344487542

Cele două laureate din acest an au fost premiate pentru „dezvoltarea unei metode de editare a genomului”, a precizat Goran K. Hansson, secretarul general al instituţiei suedeze, notează Agerpres.

Foarfeca genetică: un instrument creat pentru a rescrie codul vieţii. Emmanuelle Charpentier şi Jennifer A. Doudna au inventat unul dintre cele mai precise instrumente folosite în cadrul tehnologiei de editare a genelor: foarfeca genetică CRISPR/Cas9.

Folosind această tehnică, oamenii de ştiinţă pot să modifice ADN-ul animalelor, plantelor şi microorganismelor cu o precizie extrem de mare.

Emmanuelle Charpentier, născută în 1968 în oraşul francez Juvisy-sur-Orge, şi-a obţinut diploma de doctorat la Institutul Pasteur din Paris în anul 1995. În prezent, ea este directoarea Institutului Max Planck pentru ştiinţa patogenilor din Berlin.

Jennifer A. Doudna, născută în 1964 la Washington, a obţinut doctoratul în 1989 la Harvard Medical School din Boston. Ea predă în prezent la Universitatea California din Berkeley şi colaborează cu Howard Hughes Medical Institute.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii