FacebookTwitterLinkedIn

UPDATE 3

Premierul Mihai Tudose a avut, joi, o întrevedere privată cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la cererea acestuia. Macron a fost primit de către premier la Vila Lac 1, unde a avut un dejun de lucru.

Preşedintele francez a ajuns cu o oră întârziere la Vila Lac 1 faţă de programul stabilit oficial, fiind întâmpinat de către premierul Mihai Tudose.

UPDATE 2

Klaus Iohannis: „L-am asigurat pe domnul preşedinte că poate găsi în noi un partener autentic, profund ataşat ideii europene şi pe deplin implicat în eforturile de redinamizare a Uniunii Europene. România este astăzi, după 10 ani de când suntem membri, un stat membru matur, cu un profil pro-european foarte puternic, care doreşte să fie un membru re-fondator al Uniunii Europene. În acest sens, am subliniat importanţa de a avansa în procesul de integrare la nivel european, într-o formulă incluzivă, deschisă tuturor statelor membre, concentrându-ne eforturile comune pe iniţiative consensuale, cu rezultate concrete şi pozitive pentru cetăţenii noştri”.

UPDATE 1

În cursul conferinţei de presă comune cu omologul său român Klaus Iohannis, președintele Emmanuel Macron şi-a exprimat speranţa că un acord privind muncitorii detaşaţi în UE va fi încheiat până la sfârşitul anului şi a pledat ca statele UE să progreseze împreună în beneficiul Europei.

Emmanuel Macron: „Am vorbit de mai multe subiecte de interes comun şi viziunea noastra comună privind afaceri europene. Cu o agendă pe termen scurt – această Europă care protejează, o idee foarte importantă pentru mine şi care se referă la chestiuni foarte precise: să progresăm împreună în beneficiul Europei”.

Emmanuel Macron: „Am vorbit, de asemenea, despre un subiect care ştiu că este foarte important pentru ţara dumneavoastră, şi anume revizuirea directivei privind muncitorii detaşaţi. Și mă bucur să constat această voinţă de a lucra împreună şi sunt sigur că vom ajunge la un acord până la sfârşitul anului – să poată fi aprobat în timpul Preşedinţiei estone – pentru a putea clarifica cadrul acestui proces şi să mergem în miezul proiectului european, care este un proiect de convergenţă între economiile noastre, din punct de vedere fiscal şi din punct de vedere social”.

Emmanuel Macron: Revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor nu înseamnă să îi împiedicăm pe transportatorii români să lucreze peste tot în Europa.”

Emmanuel Macron: „România are tot dreptul să ceară integrarea în Spațiul Schengen.”

Klaus Iohannis: „I-am transmis domnlui președinte și faptul că obiectivul României de aderare la Spațiul Schengen rămâne unul de actualitate”.

(textul inițial)

Macron și Iohannis vor avea atât convorbiri private cât şi în plenul delegaţiilor oficiale.

În prezenţa lor, va fi semnat Memorandumul de înţelegere privind „Ground Based Air Defense Systems” pentru Forţele Armate Române dintre MBDA Franţa şi Compania Naţională ROMARM S.A., filiala Electromecanica Ploieşti.

Va fi semnată Declaraţia între Airbus Helicopters şi IAR S.A. Braşov privind contractul general semnat la 12 aprilie 2017.

Un alt document care va fi semnat în prezenţa celor doi şefi de stat este Declaraţia de intenţie privind cooperarea româno-franceză pe subiecte europene de interes comun.

VEZI PROGRAMUL PREȘEDINTELUI FRANȚEI LA BUCUREȘTI!

Foto: Captură Pro TV