Cautare
, Contributor

Forbes.com

Forbes 500 |
|

Emil Morariu

Emil Morariu.jpg
Avere:45 milioane de euro Vârst: 56 de ani Reşedinţa: Mureş Domenii: Imobiliare, turism, energie eoliană

După o viaţă petrecută în industria berii, Emil Morariu se poate declara mulţumit de ceea ce a realizat prin Bere Mureş, şi se poate dedica mai mult vieţii de familie. După celebrul exit din businessul care l-a consacrat, Morariu a împărţit lichidităţile între familie, propriile afaceri şi depozite bancare. O decizie echilibrată şi înţeleaptă, am putea spune.

Cu banii primiţi de la Morariu, ginerii şi cele două fiice ale sale au pus bazele unor afaceri proprii: o firmă de construcţii, respectiv o firmă de comerţ cu granit şi de logistică. Printre cele mai importante realizări se numără un hotel de patru stele în centrul oraşului, care va fi inaugurat anul viitor, şi un centru logistic desfăşurat pe un hectar, în Ghimbav.

După ce a părăsit Bere Mureş, Morariu nu a renunţat total la afaceri, aşa că s-a reorientat către domenii mai puţin solicitante: imobiliarele şi energia eoliană. A cumpărat terenuri lângă oraşul Târgu Mureş pentru a construi împreună cu Remus Benţa un cartier rezidenţial, dar problemele de finanţare ale celui din urmă l-au făcut să abandoneze temporar proiectul. E hotărât să îl reia în viitorul apropiat, chiar dacă va fi nevoie de o regândire a proiectului.

Morariu a investit alături de fostul său coleg de la conducerea Bere Mureş, Virgil Mailat, şi în două parcuri eoliene: unul în Vrancea şi unul în Dobrogea. „Acum cumpărăm turbinele, iar la anul îi dăm drumul“, spune el. Afaceristul a făcut primii bani din fabrica Bere Mureş, pe care a înfiinţat-o împreună cu alţi foşti colegi din fabrica de bere din Reghin, printre care se numără milionarii Virgil Mailat şi Gheorghe Grec. Aceştia au dat lovitura pe piaţa berii atunci când au introdus berea la PET în premieră în România, ceea ce a dus la creşterea exponenţială a vânzărilor.

În 2007, au vândut Bere Mureş către Heineken pentru 180 milioane de euro, în ceea ce a fost numită de presa de business „tranzacţia anului“. Morariu mai are lichidităţi din urma tranzacţiei, pe care le ţine în bancă, preferând să beneficieze de o dobândă anuală consistentă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii