FacebookTwitterLinkedIn

Emil Iugan, CEO Silvania International 

Oportunitatea pentru România

Emil Iugan: Este adevărat, chiar și criza cauzată de pandemie oferă și oportunități. Din păcate criza economică profundă va înnăbuși aceste oportunități. România putea să se relanseze pe un “nou drum”, dar cred că a pierdut startul. Revenirea unei părți din români acasă putea fi o mare oportunitate dacă era valorificată. România încă mai are o “resursă” importantă, și anume micii producători din gospodăriile familiale, iar aceștia trebuiau sprijiniți urgent prin programe specifice. În ceea ce privește industria și serviciile, acestea primesc finanțări deja prea târziu sau nu primesc deloc, iar startul este pierdut.

Domenii ce trebuie reformate

Emil Iugan: România trebuie reformată din punct de vedere administrativ, de sus până jos, deciziile să se ia la resurse, să se dea posibilitatea valorificării resurselor locale în localități și regiuni prin crearea unor sisteme locale de dezvoltare integrată pe baza resurselor locale-bioeconomie circulară locală. Trebuie redusă urgent birocrația, ineficiența și incompetența administrațiilor actuale.

Măsuri urgente pentru relansare

Emil Iugan: Guvernul ar trebui să finanțeze urgent IMM-urile și să stimuleze dezvoltarea locală pe baza resurselor locale existente. O resursă uriașă este în agricultură, micii producători din fermele familiale pentru care trebuie create programe speciale specifice.

Revenirea domeniului

Emil Iugan: În domeniul sectorului industrializării și valorificării lemnului nu va fi o revenire rapidă. Sectorul sănătos este atacat de ONG-uri, massmedia, fiind “interes politic”. Reglementările existente și în curs, sunt antieconomice, frână în calea dezvoltării, sunt emise de necunoscători pe criterii politice. În ce ne privește, noi am lucrat normal în toată această perioadă, am plătit impozitele și salariile la timp dar dacă acum nu accesăm credite – capital de lucru, o să ne confruntăm cu o mare problemă. Nu vor fi miracole, din contră, în ce privește economia și sectorul nostru de activitate, vor fi situații de genul “bolnavul este operat cu success dar nu se mai poate trezi din anestezie”. În concluzie, măsurile medicale și de protecție a populației sunt bune și justificate, apreciem eforturile autorităților, dar acum trebuie luate măsuri urgente și concrete care să producă efecte benefice în economie. Celelalte țări din U.E. și-au restartat deja economiile, iar noi încă suntem în întârziere.