FacebookTwitterLinkedIn

Emil Florian Dumitru, președinte PRO AGRO, este de părere că în România domeniul agriculturii și cel alimentar este cu totul diferit cu cel din alte țări precum Franța sau Germania.

VEZI CELE MAI IMPORTANTE DECLARAȚII DE LA CONFERINȚA FORBES AGRICULTURE

„Ținând cont că lanțurile de magazine au acționariat străin este normal să existe o nișă în care produsele unui stat membru să vină cu produse specifice, dar nu ne putem asocia cu un supermarket din Franța unde văd numai produse franțuzești, iar în România avem într-adevăr campanii de promovare, dar vedem doar <<colțuri românești>>, iar România nu este un colț”, a declarat Emil Florian Dumitru în cadrul conferinței Forbes Agriculture.

30 SUB 30: Drone și agricultură

Pentru schimbarea acestor lucruri este nevoie ca statul român să aibă o strategie și niște ținte cu adevărat serioase. În caz contrar, președintele PRO AGRO este de părere că „ tot timpul vom discuta despre potențialul agriculturii române și niciodată de o agricultură care să fie cu adevărat productivă și în care toată filiera de produs să aibă un anumit câștig”.

Acesta s-a arătat nemulțumit și în ceea ce privește plățile directe pe suprafață. „Un fermier german a primit plata directă de suprafață la data de 1 dec 2015, iar un fermier român încă mai așteaptă să primească plata directă pe suprafață. Asta înseamnă de 2 ori deficit de competitivitate”.

Emil Florian Dumitru este optimist, însă, și consideră că din întuneric se vede și un pic de speranță. Anul 2019, când România va avea președinția Comisiei Europene, va fi un an important pentru noua politică agricolă comună și „nu vom mai fi codașii Europei la ce înseamnă nivelul subvențiilor pe suprafață”, după cum declară acesta.

„Avem calitate umană și profesională foarte bună, avem un nivel de dotare din ce în ce mai bun. Cred că România în 2020 va fi , din punct de vedere agricol și alimentar, va fi foarte puternică pe piața Uniunii Europene, dar asta ține de politicile publice pe care statul le va face și de parteneriatele pe care fermierii le vor încerca să le realizeze”, a concluzionat Emil Florian Dumitru.