Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Reinventarea României |
|

Emil Dumitru, secretar de stat MADR: „Trebuie să vorbim despre o reformă funciară profundă”

Prioritatea principală a agriculturii românești care nu mai necesită nicio amânare în perioadă următoare este reforma funciară profundă.
Emil Dumitru

Este opinia secretarului de stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Emil Dumitru, care a explicat într-o ediție nouă a emisiunii reINVENTAREA României ce oportunități are agricultura României ca să se dezvolte.

„În primul rând trebuie să vorbim despre o reformă funciară profundă cu o reamplasare a parcelelor pentru că dacă ne uităm la modul în care se cadastrează suprafețele în România, constatăm că există o fărâmițare a acestora și nu o comasare, din cauza titlurilor de proprietate emise sub efectul diverselor legi ale fondului funciar aplicate încă din anul 1990”.

Din această perspectivă, Emil Dumitru susține că „deși există un număr foarte mare de fermieri, aproximativ 816.000, care depun o cerere unică de plată, nu se știe exact dacă toți aceștia sunt activi, asta în accepțiunea termenului utilizat în zona europeană”.

În plus, oficialul MADR a subliniat că nu este sănătos pentru mediul de afaceri să se pună în competiție ferma de familie cu ferma mare, iar în acest sens o soluție reprezintă găsirea surselor de finanțare pentru fermele mari, motiv pentru care Ministerul Agriculturii a luat deja decizia de a modifica fișa măsurii 4.1. și 4.2: „interesul României este ca un fermier să poată să facă investiții care să-i asigure o competitivitate sporită și să poată procesa materia primă”, a explicat Emil Dumitru.

Așadar, cea mai bună soluție pe care o au la îndemână fermierii în acest moment pentru a-și dezvolta business-urile este asocierea. Odată finisat acest aspect, focusul se va îndrepta către partea de procesare, pentru ca România să-și poată face un renume și pe piața de export în ceea ce privește produsele ce aduc valoare adăugată mare.

„Va trebui să avem curajul să vedem și să recunoaștem care este pragul de rentabilitate pe fiecare filieră de produs și de acolo să putem identifica soluțiile de finanțare. Fermierii mici trebuie să înțeleagă că singura șansă de a rezista pe o piață competitivă unică europeană este asocierea și să ne axăm pe procesare. Asta trebuie să facă România. Avem un mare avantaj: avem piață la noi acasă, trebuie doar să ne câștigăm consumatorul”.

Întrebat cum caracterizează anul agricol 2019 – 2020, reprezentantul MADR a precizat că nu se poate vorbi despre profit din cauza nu doar a apariției acestei pandemii, ci și din cauza secetei pedologice existente în ultima perioadă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii