FacebookTwitterLinkedIn

În septembrie 2011, un anunț venit din Cluj făcea ocolul României și determina un tsunami de ”Breaking News” atât în presa online, cât și la televiziuni. Nokia închide fabrica de la Jucu, unde lucrau peste 3.000 de angajați. Consecințele pentru mediul economic local, dar și național, vor fi dezastruoase – aceasta era concluzia la care ajunseseră mai toți analiștii, liderii de sindicat și unii politicieni. Se făceau comparații cu momentul plecării Nokia din Germania și se cerea imperativ acordarea de salarii compensatorii la nivelul celor nemțești.

Află din ”Forbes 40 cele mai bune orașe pentru afaceri”, inclus în ediția tipărită a ”Forbes România”, cum a reușit Clujul să-și revină după plecarea Nokia.

Interviu Emil Boc, primarul Clujului

Forbes România:  Cum vedeți dezvoltarea afacerilor din orasul pe care il conduceti?

Emil Boc: ”Orientarea oraşului cu precădere către domeniul serviciilor, dezvoltarea domeniului financiar-bancar, infrastructurii şi a aeroportului internaţional precum şi mediul universitar ce oferă mâna de lucru viabilă pentru companii sunt doar câteva argumente ce pot susţine o dezvoltare pe termen mediu şi lung.”

Forbes România: Cum intentionati sa atrageți investitori in zona?

Emil Boc : ”Cluj-Napoca are câteva atuuri importante, care atrag în continuare investitori: universităţile care furnizează forţă de muncă specializată, tineri care cunosc mai multe limbi străine, localizarea relativ centrală în Transilvania şi aeroportul care face legătura cu oraşele importante ale Europei.

Clujul este şi un oraş al cunoaşterii, calitatea instituţiilor de învăţământ superior, varietatea şi nivelul aprofundat al studiilor oferite, rezultatele remarcabile în multiple domenii ale cercetării ştiinţifice clujene se constituie în avantaje strategice. Resursele umane disponibile, resursele de capacitate de mobilizare şi de antreprenoriat disponibile poziţionează Clujul înaintea altor comunităţi şi îl individualizează ca un centru zonal.-

Municipalitatea trebuie să răspundă nevoilor mediului de afaceri şi sprijină proiecte de colaborare între mediul de afaceri şi instituţiile de învăţământ superior, susţine dezvoltarea asociaţiilor de afaceri şi comerciale. Dată fiind concurenţa pe care o ducem în fiecare zi cu alte oraşe europene, este obligatoriu să ne unim forţele şi să luăm măsuri pe termen lung.

În luna noiembrie a anului 2011 municipalitatea a lansat www.clujbusiness.ro, un website dedicat promovării potenţialului Clujului ca şi destinaţie de business.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat protocoale de colaborare cu UBB şi Universitatea Tehnică, pentru o ofertă universitară adaptată continuu la cerinţele investitorilor. Principalul scop al acestor protocoale este de a crea un sistem de comunicare funcţional şi eficient cu beneficiarii finali ai rezultatelor sistemului de învăţământ superior, respectiv cu companiile clujene care angajează absolvenţi ai reputatelor universităţi.

Investitorii vor găsi mereu un partener în municipalitatea clujeană, pentru că succesul şi prosperitatea unei afaceri se va reflecta în creşterea nivelului de trai şi a calităţii vieţii întregii comunităţi.”

Forbes România: Care sunt avantajele pe care orașul pe care îl conduceți le are din perspectiva mediului de afaceri?

Emil Boc: ”Voi începe mereu cu faptul că suntem un important centru universitar, al doilea din ţară după Bucureşti, cu universităţi de top şi curricule alternative. Oferim forţă de muncă înalt calificată, care stăpâneşte cel puţin două limbi străine, există un potenţial ridicat pentru cercetare, dezvoltare şi inovare. Nu în ultimul rând, avem un avantaj prin prezenţa a patru clustere în domeniile: IT, energii regenerabile, mobilier, agricultură. Şi de asemenea, avem – ca autoritate locală – uşile larg deschise atât pentru investitorii străini, cât şi pentru cei cu capital autohton.”