Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

Summer Plans 2021 |
|

Emil Bituleanu, CEO Libra Internet Bank: “Sistemul bancar românesc stă din fericire bine la indicatorii solvabilitate, lichiditate, profitabilitate și risc”

Dacă în alte veri tema principală de discuții din comunitatea de business viza rutina și destinațiile de vacanță, de această dată, Forbes România i-a provocat pe cei mai cunoscuți jucători din mediul de afaceri local să răspundă unui scurt chestionar, într-un context special, în care vara lui 2021 ar trebui să reprezinte o așteptată revenire la (noua) normalitate.
Emil Bituleanu

Vacanță pentru business

Dimpotrivă, aș putea afirma chiar că ne găsim într-o perioadă plină de efervescență din punct de vedere business, când lucrurile reintră în bună măsură în normal, iar nevoia prezenței băncilor în piață este poate mai mare ca oricând, ca parte a soluției de revenire economică. De altfel, indiferent de perioada traversată, activitatea bancară nu își poate permite să intre vreodată “în vacanță”, una dintre condițiile fundamentale ale succesului în banking fiind asigurarea continuității serviciilor pe care le oferi clienților tăi. În ceea ce ne privește, noi, la Libra Internet Bank, reușim și am reușit permanent acest lucru, inclusiv în perioada de lockdown, anul trecut, când am asigurat toate condițiile necesare astfel încât clienții noștri să poată face banking de la distanță și să beneficieze, în acest mod, de cea mai bună experiență de lucru cu banca.

Certitudini și predictibilitate

Cred că pe lângă elementele de predictibilitate, în prezent putem vorbi chiar despre unele certitudini. Concret, pe de o parte, avem situația sanitară, unde, cel puțin la nivelul României, lucrurile sunt în acest moment sub control. Pe de altă parte, avem situația economică, unde țara noastră stă de asemenea bine raportat la contextul european. Prognozele sunt optimiste și putem constata un adevărat trend de revizuire pe plus a previziunilor din partea organismelor interne și internaționale, cu estimări de până la 6-7% creștere economică a României.

Mai mult decât atât, în această perioadă se vorbește despre un moment favorabil raportat chiar la istoria economică a țării și despre posibilitatea ca România să înregistreze, în 2021, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. La nivelul României, lucrurile arată promițător și în privința investițiilor, datele provizorii publicate de către INS arătând o creștere de aproape 10% a investițiilor nete, în trimestrul I 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Semnalele de anul acesta indică o revenire a industriei, precum și o creștere consistentă a consumului și a sectorului construcțiilor. Toate aceste elemente, la care se adaugă și perspectiva unui an agricol bun, cu posibil cel mai mare nivel al producției din ultimii 3 ani – în pofida precipitațiilor și intemperiilor din luna iunie – ne dau motive de optimism.

În această conjuctură, creditele bancare rămân cu certitudine una dintre soluțiile care pot susține acest proces de recuperare și creștere. Iar sistemul bancar românesc stă din fericire bine la indicatorii solvabilitate, lichiditate, profitabilitate și risc/neperformanță, fiind în măsură să susțină acest proces de creștere economică și să-și îndeplinească, așa cum a făcut-o și până acum, rolul de furnizor de lichiditate pentru economia reală.

În peisajul bancar din România, Libra Internet Bank se remarcă drept o bancă puternică și dinamică, cu o mare capacitate de dezvoltare provenită dintr-o strategie solidă care și-a demonstrat eficacitatea și sustenabilitatea, indiferent de perioada traversată.

Îngrijorări

Principala îngrijorare, deși aș numi-o mai degrabă rezervă, privește eventualitatea unei recrudescențe a pandemiei, eventualitate ce ar putea determina efecte nedorite și din punct de vedere economic, la toate nivelurile. Totuși, tratez această posibilitate ca pe un worst-case scenario și sunt optimist că situația va rămâne sub control, iar lucrurile vor continua să meargă într-o direcție bună.

Planuri de business

Vom continua să avem abordarea solidă care ne-a asigurat creșterea organică susținută din ultimii ani și care a impus Libra Internet Bank drept una dintre cele mai dinamice bănci din România, aducându-ne foarte aproape de Top 10 bănci din România în privința cotei de piață.

În acest sens, ne propunem să rămanem deopotrivă dinamici în decizii și consistenți în strategia de nișă care ne-a consacrat, cu specializare în domenii precum profesiile liberale, dezvoltatorii imobiliari și agribusiness-ul. Totodată, continuăm să mizăm pe tehnologie și pe forța inovației, rămânând agili și deschiși oricăror parteneriate cu orice jucător din zona fintech, retail sau din orice alt domeniu.

În același timp, vom continua să explorăm teritorii noi, Libra Internet Bank demonstrând de-a lungul timpului că deține capacitatea de identificare și abordare rapidă a zonelor cu potențial de dezvoltare. De altfel, perioada de pandemie a accelerat dezvoltarea și adopția produselor digitale, iar acest nou context tehnologic reprezintă în sine un mediu propice pentru numeroase oportunități. Din această perspectivă, Libra Internet Bank deține deja un nivel ridicat de agilitate și expertiză tehnologică, ceea ce ne asigură un potențial crescut pentru ceativitate și inovație.

Vacanță în țară sau străinătate

Cred că echilibrul dintre viața personală și cea profesională este important, Libra fiind o organizație în care s-a pus, se pune și se va pune întotdeauna accent pe păstrarea acestui raport optim. De aceea, atunci când am ocazia, este adevarat că nu foarte des, aleg să merg atât în România, cât și în străinătate, decizia în privința destinației fiind de multe ori legată de competițiile sportive la care particip, sportul fiind una dintre marile mele pasiuni. Indiferent unde merg, îmi propun de fiecare dată să descopăr specificul locului, fie că acest lucru înseamnă să vizitez un sat pescăresc, să discut cu localnicii sau să mă bucur de specialitățile culinare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii