Cautare
, Contributor

Evenimente |
|

Elvețienii nu au votat limitarea numărului de cetățeni UE care au voie să locuiască și să muncească în țara lor

Elvețienii au respins ferm, la referendumul organizat duminică, propunerea unui partid naționalist de a limita numărul cetățenilor Uniunii Europene cărora li se permite să locuiască și să lucreze în țara lor.  
 aboneaza-te
Elvetia UE referendum

Postul de radio public SRF a raportat, pe baza unei numărători parțiale, că măsura a fost respinsă de 61,3% dintre alegători, și cu doar 38,7% voturi în favoare, transmite Asociated Press.

O majoritate din cele 26 de cantonuri ale țării au respins, de asemenea, planul propus de Partidul Popular Elvețian de a oferi acces preferențial la locuri de muncă, protecție socială și beneficii persoanelor din Elveția, comparativ cu cele din blocul celor 27 de națiuni UE.

Guvernul a avertizat că, dacă ar fi adoptată, măsura ar putea tensiona și mai mult legăturile profunde și profitabile ale țării cu UE. De asemenea, ar putea duce la dezavantaje reciproce pentru milioane de cetățeni elvețieni dacă vor să trăiască sau să lucreze în UE.

Tensiuni între Elveția și UE

Aproximativ 1,4 milioane de cetățeni ai UE trăiesc în țara de aproximativ 8,6 milioane, în timp ce aproximativ 500.000 de elvețieni trăiesc în țările UE.

În cadrul unui referendum similar din 2014, elvețienii au votat, în mod restrâns, pentru limitarea accesului cetățenilor UE la locuință și locuri de muncă în Elveția. Cu toate acestea, parlamentarii au refuzat să pună în aplicare în totalitate referendumul, temându-se de un impact puternic asupra societății și întreprinderilor elvețiene.

Mai mult decât atât, Elveția a fost martorul turbulențelor pe care le-a provocat referendumul din Marea Britanie din 2016, care a decis Brexitul, în special pentru cetățenii UE din Marea Britanie și britanicii care locuiesc pe continent.

De asemenea, la referendul de duminică, majoritatea alegătorilor au susținut un plan de concediu de paternitate plătit, respingând în același timp o măsură care ar spori reducerile fiscale pentru îngrijirea copiilor, a mai raportat SRF. Însă numărătoarea parțială nu a indicat un rezultat cert cu privire la aprobarea cheltuirii unei sume de 6,5 miliarde de dolari pentru achiziționarea de noi avioane de luptă până în 2030.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii