FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre personajele-cheie ale mini-seriei Halston, difuzate de canalul de streaming Netflix, este Elsa Peretti, prietenă, model și muză a designerului Roy Halston. Elsa Peretti însă a fost și este mult mai mult decât una dintre Halstonette: Vogue o consideră unul dintre cei mai importanți designeri de bijuterii contemporani. Creațiile ei din argint au înnobilat acest material, făcându-l să fie luat în considerare de marile magazine pentru producerea de bijuterii de lux.

Elsa Peretti, Bone Cuff

Elsa Peretti a fost, alături de Paloma Picasso și Jean Schlumberger, unul dintre cei trei designeri cărora casa de bijuterii Tiffany’s le-a permis să-și semneze creațiile. Bean, Bone Cuff sau Open Heart sunt serii de bijuterii intrate în istoria domeniului datorită popularității, dar și originalității lor. Ani la rând, bijuteriile create de ea au adus vânzări consistente celebrului magazin, cu care Peretti a avut contract exclusiv din 1974.

Născută în Florența, în 1940, Elsa Peretti provine dintr-o familie de petroliști italieni de care s-a înstrăinat datorită vederilor conservatoare ale acestora. O perioadă s-a întreținut dând lecții de franceză sau de schi în stațiunea montană elvețiană Gstaad. A urmat studii de design interior la Roma, înainte să plece în America.

În New York-ul libertinilor ani ‘60, abia trecută de 20 de ani, înaltă, cu o alură atletică, Elsa a fost imediat remarcată și dorită de designerii momentului în prezentările lor. A purtat creațiile lui Issey Miyake și Giorgio di Sant’Angelo și a legat o prietenie strânsă cu Roy Halston.

Elsa nu a fost doar model și muză pentru Halston – s-a numărat printre celebrele Halstonette, femei frumoase și celebre care făceau parte din anturajul designerului -, dar l-a ajutat pe acesta și în ceea ce privește creația. Dacă ar fi să dăm crezare felului în care le prezintă povestea serialul produs de Netflix, Elsa l-a iubit pe Halston, dar relația lor s-a terminat neplăcut, din cauza presiunii permanente la care designerul era supus de finanțatorii săi, presiune căruia nu i-a putut face față, devenind victima consumului de droguri.

Elsa a desenat și realizat pentru Halston recipientul primului parfum al designerului. Nu calitatea parfumului, ci forma atipică a sticlei, cu dopul care stătea ușor înclinat, a făcut ca vânzările să depășească orice așteptări. Formele neregulate și lipsa de simetrie au devenit mai apoi elementele caracteristice ale bijuteriilor create de Elsa Peretti.

Revista Vogue o descrie drept „femeia-designer de bijuterii cu (probabil) cel mai mare succes în branșă”. Cu toate acestea,  Elsa și-a monetizat cu dificultate talentul. De la Halston a obținut cu greu bani și, în cele din urmă, o casă, iar la Tiffany’s avea statut de angajat, deși ani la rând creațiile ei aduceau mai bine de 10% din vânzările magazinului.

În 2010 a apărut zvonul că Elsa Peretti și Tiffany’s se despart. Însă spre sfârșitul anului creatoarea a semnat un nou contract cu retailerul, pentru 20 de ani, acord care prevedea o plată unică de peste 47 de milioane de dolari.

Creatoarea s-a stins la jumătatea lui martie, la 80 de ani. Nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii. A lăsat moștenire lumii întregi bijuterii care, indiferent că se vând cu 400 de dolari sau cu 75.000, continuă să fascineze femei de toate condițiile, din toate colțurile lumii. „Trebuie să poți ieși pe stradă cu bijuteriile… Nu poți merge la plimbare cu un milion de dolari la gât”, a spus Elsa la un moment dat.

În 2016, într-un interviu pentru revista Town & Country, într-un moment de nostalgie, Elsa Peretti și-a exprimat temerea că va fi uitată. „Oamenii sunt uitați atât de ușor. Astăzi primesc complimente pentru ceea ce am fost, nu pentru ceea ce sunt.”

Bijuteriile create de Elsa Peretti au fost un martor constant al talentului ei, și în anii nebuni când petrecea cu Halston, Andy Warhol și Liza Minelli în Studio 54, și mai târziu, când viața creatoarei a intrat pe un făgaș mai așezat. Liza Minnelli și Diana Ross i-au purtat creațiile la Premiile Oscar, Sarah Jessica Parker în Sex and the City, Gal Gadot în Wonder Woman și Maria Sharapova la Wimbledon. O admiratoare fidelă îi este Kate Middleton, care a fost văzută în câteva ocazii, înainte și după căsnicia cu prințul William, purtând bijuterii de Elsa Peretti.

Talentul ei i-a ridicat munca la nivel de artă: bijuteriile Peretti se află astăzi în expozițiile permanente ale Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York, British Museum sau ale muzeelor de artă din Boston și Houston.

Ewan McGregor (Halston) și Rebecca Dayan (Elsa Peretti) în episodul „The Sweet Smell of Success” (Halston, Netflix).

Actrița Rebecca Dayan o interpretează excepțional în serialul Halston de pe Netflix, iar, mai devreme sau mai târziu, mințile creative de la celebrul canal de streaming își vor da seama că Elsa a fost și rămâne o personalitate – și un personaj – care își merită propriul serial. Elsa Peretti este în continuare apreciată, complimentată și nicidecum uitată.

Foto Profimediaimages.ro