FacebookTwitterLinkedIn

Pe locul al doilea s-a clasat Steve Jobs, urmat de Richard Branson, Jeff Bezos și Bill Gates, în timp ce Mark Zuckerberg, fondatorul și CEO-ul Facebook, nu apare în top.

Elita mediului de business, premiată la Gala Forbes 500 Business Awards 2017

Dintre antreprenorii români, în Top 5 se află trei antreprenori care activează sau au activat în sectorul IT: Radu Georgescu (locul 1, cunoscut pentru GeCAD și implicarea în Vector Watch), Florin Talpeș (3, Bitdefender) și Iulian Stanciu (4, Emag, Flanco și Asesoft). Între antreprenorii români, pe locul 2 s-a clasat Dragoș Anastasiu (Eurolines), iar pe locul 5 Frații Pavăl (Dragoș și Adrian, fondatorii Dedeman).

Față de răspunsurile de la ediția trecută, se poate observa ca Radu Georgescu și-a păstrat prima poziție în opțiunile antreprenorilor români, la fel ca și Elon Musk, pentru antreprenorii străini. A scăzut de asemenea procentul celor care declară că nu au un model, de la 8% la 6%”, se mai scrie în studiul EY România.

Forbes România lansează Forbes 500 ediția 2017

Cei zece antreprenori au adunat 44% dintre opțiunile antreprenorilor tineri intervievați. Dintre acestea, cele mai multe opțiuni, 30%, le-au atras antreprenori străini.

„Se observă o schimbare majoră în opțiunile antreprenorilor față de acum doi ani, cei mai mulți (51%) indicând ca modele antreprenori mai puțin cunoscuți sau antreprenori care le sunt mentori și cu care au o relație mai apropiată”, se subliniază în „Barometrul startup-urilor din România”.

Radu Georgescu este antreprenorul care și-a legat numele de numeroase afaceri din domeniul tehnologiei, cea mai cunoscută fiind grupul GECAD Software. În cariera sa de antreprenor, Radu Georgescu a pus România pe harta businessului mondial, reușind câteva tranzacții spectaculoase: vânzarea tehnologiei RAV Antivirus către Microsoft, vânzarea companiei GECAD ePayment către grupul sud-african Naspers și vânzarea companiei Avangate către firma americană Francisco Partners.

Forbes 100 Greatest Living Business Minds

Mai exact, 51% dintre antreprenorii intervievați au un alt model de antreprenor decât cei zece menționați, iar 6% n-au niciun model.

De remarcat că Ion Țiriac nu apare între primele zece opțiuni generale ale tinerilor antreprenori, deși este cel mai bogat român, potrivit celui mai recent top Forbes 500. Totuși, în momentul în care a fost întrebați să opteze doar pentru un antreprenor român, Țiriac a atras 3% din opțiuni.

Forbes România lansează Forbes 500 ediția 2017

Realizat de EY România, Impact Hub și Startarium, „Barometrului startup-urilor din România” analizează răspunsurile a 357 de antreprenori de startup (fondatori ai unor companii cu vechime mai mică de trei ani calendaristici). Cea mai mare parte dintre respondenți, 63%, au vârsta cuprinsă între 21 și 35 de ani, 33% între 35 și 50 de ani, 3% au peste 50 de ani, iar 1% au sub 21 de ani.

Studiu EY România: Educația precară este cel mai important obstacol pentru întemeierea unei afaceri în România

Majoritatea antreprenorilor chestionați provin din mediul urban (93%) și activează în diverse sectoare, de la IT& tech (27%), la media și publicitate (11%), servicii pentru afaceri (10%), comerț cu amănuntul (10%). Cei mai mulți respondenți (69%) se află la prima companie fondată, în timp ce 12% au creat deja cel puțin două startup-uri până la firma actuală. Chestionarul a fost aplicat în perioada 3 august – 31 octombrie 2017.