FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea tranzacției este de 115 milioane de dolari, în numerar, iar alți 135 de milioane de dolari vor fi plătiți, în funcție de performanțele viitoare ale Anova, producător de aparate de vidat conectate prin telefoane inteligente la mii de rețete, care anul trecut a avut afaceri de 40 de milioane de dolari, vânzarea produselor făcându-se doar online.

Ca urmare a tranzacției, conducerea companiei americane înființată în 2014 va rămâne la Stephen Svajian, CEO-ul și cofondatorul Anova. În plus, compania care și-a lansat primele produse pe site-ul de crowdfunding Kickstarter își va păstra identitatea de brand.

Mai mult, Electrolux, care a avut vânzări de peste 14 miliarde de dolari, în 2015, cu 58.000 de angajați, va realiza un centru de soluții pentru casele inteligente la San Francisco, unde Anova are sediul central, pentru a stimula dezvoltarea de electrocasnice interconectate și pentru alte categorii de produse ale sale decât cele vândute de Anova. Electrolux face deja electrocasnice conectate la internet precum aparate de aer condiționat, aragaze, mașini de spălat și uscătoare, intenționând să adauge la această gamă aparatele de control al climei și cele pentru calitatea aerului.

Conectarea aparatelor electrocasnice la smartphone-uri este una dintre tehnologiile aflate în plină dezvoltare, iar aceste caracteristici sunt de așteptat să fie o arie de dezvoltate pentru producătorii de bunuri de larg consum, în anii următori. Astfel, prin această achiziție, Electrolux speră să-și impulsioneze modelul de afaceri de vânzări directe și să-și stimuleze propria gamă de produse conectate la internet.

Acesta este un spațiu unde suntem în curs de dezvoltare și de învățare, iar această achiziție este o modalitate pentru noi de a accelera învățarea în ceea ce privește dispozitivele inteligente, conectate”, a declarat Jonas Samuelson, CEO-ul Electrolux, care a vinde mai mult de 600 de milioane de produse, în peste 150 de țări, anual.

De asemenea, Samuelsson a mai spus că Electrolux dorește să impulsioneze marketing-ul direct al Anova și rețeaua de vânzări a acesteia, precum și să învețe din experiența acesteia în crearea unei comunități cu 500.000 de utilizatori, respectiv cei care i-au cumpărat produsele. Pe lângă electrocanicele Electrolux, suedezii mai comercializează produse sub brandurile AEG, Zanussi, Frigidaire.

Electrolux a intrat în România în 1997, prin preluarea unei unități de producție din Satu Mare, având o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro, în 2014, în scădere de la 170 de milioane de euro, în 2008, însă aceasta cuprinde atât producţia de la fabrică, cât şi vânzările locale de produse ale brandurilor internaționale din grup.