FacebookTwitterLinkedIn

Gheorghe Ciubotaru

Președintele Consiliului de Administrație al Grupului de firme Electroalfa

Care sunt principalele elemente de strategie ale grupului Electroalfa pentru anul următor?

Pentru a avea o creștere sustenabilă a businessului, ne vom focusa atenția spre dezvoltarea de noi produse armonizate cu cerințele piețelor externe, concomitent cu extinderea capacităților de producție a fabricilor de confecții metalice și echipamente electrice de medie tensiune. La export dorim să ne extindem mai mult pe piețele din Europa de Vest și Nord-Estul Africii, iar expertiza pe care o avem până acum pe proiectele externe din zona de producție și distribuție energie ne va ajuta foarte mult. Capitalul uman este un element vital în viața companiei Electroalfa, fapt pentru care punem accent pe consolidarea și dezvoltarea unei echipe de management profesionist, dar și abordarea unor politici atractive de motivare a angajaților, competitive cu piața actuală.

Cum caracterizați domeniul energetic actual?

Domeniul energetic actual se confruntă atât cu nevoia de investiții în eficientizarea sistemului energetic, cât și cu o criză a specialiștilor. Foarte mulți specialiști din sistemul energetic aleg să plece din țară pe un pachet salarial mult mai atractiv, iar alții ating vârsta de pensionare. Eventualele lucrări de dezvoltare care s-ar demara în sistemul energetic ar putea întâmpina blocaje datorate lipsei de personal specializat. Este nevoie de o implementare riguroasă a strategiei energetice cu impact în lucrările de mentenanță și dezvoltarea sistemului atât în partea de producție cât și pe zona de distribuție și transport energie.

Ce impact a avut noul sistem de management asupra afacerilor grupului Electroalfa?

Noul Sistem de Management Electroalfa bazat pe principiile Kaizen are la bază dezvoltarea și îmbunătățirea continuă la nivel strategic și operațional. Abordarea Kaizen aduce în prim plan valoarea fiecărui angajat în companie, deoarece implicarea în procese se realizează la fiecare nivel, de la top management până la postul de muncitor în producție. Am constatat că a crescut cu mult nivelul de responsabilizare și întelegere a businessului de către persoanele aflate în pozițiile de management, iar în zona de execuție am simțit o implicare activă. S-a îmbunătățit actul decizional în promovarea și implementarea unor soluții cu impact pozitiv în businessul curent.

Ce proiecte și investiții noi are în vedere Electroalfa pentru perioada următoare?

Avem în derulare programe investiționale care au ca obiectiv extinderea capacităților de producție a căror valoare totală se ridică la aproape 7,7 milioane de euro. Va fi extinsă fabrica de confecții metalice și se va construi o nouă fabrică de echipamente de medie tensiune. Investițiile în tehnologii noi, cercetare- dezvoltare, spații de producție sunt o caracteristică pentru managementul Electroalfa.

Cum a ajuns grupul de companii de la producător de echipamente, la integrator de soluții în domeniul energetic?

Evoluția este una firească pentru că în aplicațiile care integrau echipamentele electrice produse de noi, acestea aveau o pondere de 50-60% din valoarea întregului proiect. Astfel a luat ființă o divizie dedicată proiectelor de antreprenoriat general în domeniu energetic și nu numai. Avem o echipă de specialiști bine pregătită, cu experiența și competența necesară unor astfel de proiecte complexe.

Cum caracterizați activitatea centrului de cercetare și dezvoltare Electroalfa?

Centrul de Cercetare și Dezvoltare este o investiție importantă, care susține strategiile de creştere a competitivităţii economice şi tehnologice a produselor Electroalfa. Activitatea de cercetare ne este necesară, în primul rând pentru a putea intra în competiție cu marile companii străine, atât pe piața națională cât și pe piețele externe.

Care credeți că vor fi cele mai mari provocări pentru afacerile grupului Electroalfa anul viitor?

Activăm într-un mediu puternic concurențial, cu o presiune permanentă asupra scăderii prețurilor la contractare. Se pare că începând cu trimestrul 4, piața dă semne de revenire în zona lucrărilor de investiții sau modernizare, ceea ce ne permite să abordăm noi oportunități pentru dezvoltarea afacerii. Intrarea pe noi piețe externe, dezvoltarea de noi produse și soluții, atragerea și retenția forței de muncă calificate și necalificate sunt provocări actuale ale companiei. Electroalfa este o companie stabilă, cu experiență, care are o echipă puternică, capabilă să facă față provocărilor, ceea ce mă face să fiu încrezător în viitor.