Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Electrica a achiziționat participațiile Fondului Proprietatea în filialele sale pentru 752 de milioane de lei, din a treia încercare

Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitate de administrator de investiţii al Fondul Proprietatea, a anunțat, pe Bursa de Valori București, că Fondul și-a vândut, astăzi, participațiile deținute în filialele Electrica.
shutterstock_centrala electrica

„Societatea Energetică «Electrica« S.A. («Electrica») informează acționarii că Electrica şi Fondul Proprietatea au semnat în data de 01 noiembrie 2017 Contractele de Vânzare-Cumpărare referitoare la achiziționarea participațiilor deţinute de Fondul Proprietatea în filialele Electrica (i.e. SDEE Distribuție Muntenia Nord S.A., SDEE Distribuție Transilvania Sud S.A., SDEE Distribuție Transilvania Nord S.A. și Electrica Furnizare S.A.)”, a anunțat și Electrica pe BVB.

Valoarea totală a tranzacției se ridică la suma de 752 milioane de lei, fiind împărțită în patru pachete. FP deținea 21,99% din Electrica Distribuţie Muntenia Nord, 22% din Electrica Distribuţie Transilvania Nord, 21,99% din Electrica Distribuţie Transilvania Sud şi22% Electrica Furnizare. FP a primit cele patru pachete minoritare de la statul român în 2005, la înfiinţare.

Negocierile dintre Electrica SA și Fondul Proprietatea s-au încheiat fără acord de vânzare

Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord a fost vândută către Electrica și Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud pentru 209,74 milioane lei.

Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord a fost preluată de către Electrica și Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord pentru un preț de 201,7 milioane lei.

Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud a fost vândută către Electrica si Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord pentru 173,5 milioane lei.

Electrica Furnizare a fost vândută către Electrica și Societatea Filiala de Întreținere și Servicii Energetice „Electrica Serv” pentru un preț de 167 milioane de lei.

Electrica începe (din nou) negocierile cu Fondul Proprietatea

Electrica încearcă de trei ani să-și prea participațiile deținute de Fond în filialele sale pentru a putea reorganiza compania. După prima încercare eșuată în 2014, acestea au reluat negocierile la finele anului 2015. Rezultatul a fost negativ, din nou, la finele lunii martie 2016, reprezentanții FP susținând că oferta este prea mică.

Oferta reală a fost atunci de 684 milioane lei, în condițiile în care Electrica oferea 790 milioane lei, dar dorea transferul dividendelor de 106 milioane lei cuvenite iniţial Fondului. FP viza 769 milioane de lei, solicitând 805 milioane lei și oferind 36 milioane lei din cele 106 milioane lei de dividende cuvenite.

Tranzacțiile între companii continuă trendul pozitiv. Deloitte: În primele nouă luni ale anului, piața de M&A a atins 2 miliarde de euro

Electrica, din care statul român deține 48,78%, s-a listat pe BVB în iunie 2014, prin vânzarea unui pachet de acţiuni ce reprezenta 51% din capitalul social al companiei. În urma acestei tranzacții, Electrica a strâns aproape două miliarde lei. Aceasta are în prezent o capitalizare de 4,4 miliarde de lei.

FP are o capitalizare de 8,5 miliarde de lei, principalul acționar fiind The Bank of New York Mellon, cu un pachet reprezentând 33,34%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii