Cautare
, Contributor

SmallBusiness |
|

Elance: Freelancerii online români, locul 7 la nivel mondial în funcţie de câştiguri

Freelancer_Elance.jpg
Elance, platforma de freelancing şi muncă online numărul 1 la nivel mondial, clasează România pe locul 7 în lume în funcţie de veniturile obţinute în perioada 2007 - 2012 de către contractorii români pe Elance.com.

Până la sfârşitul lui 2012, profesioniştii independenţi români au câştigat, în total, aproximativ 16,4 milioane de dolari, din care numai anul trecut au fost încasate 5 milioane de dolari.

„România a devenit o piaţă-cheie pentru Elance datorită numărului mare de specialişti din domeniul IT, care au atras, în perioada analizată, peste 75% din veniturile totale obţinute de contractorii români pe Elance.com. Companiile din toată lumea care caută soluţii inovatoare pentru o dezvoltare rapidă, eficientă, găsesc pe piaţa românească forţa de muncă necesară”, declară Kjetil Olsen, Vicepreşedinte Elance pentru Europa.

Pe platforma de freelancing şi muncă online Elance sunt înregistraţi peste 2,1 milioane de freelanceri. Lunar, 256.000 de companii active postează pe Elance.com aproximativ 75.000 de oferte de proiecte.  Țara noastră se află pe locul 12 în clasamentul celor 155 de țări din care provin contractorii, cu 16.411 de profesionişti independenţi români înscrişi până la finalul anului trecut. Dintre aceștia, 6.000 s-au orientat către freelancingul online numai în decursul anului 2012, iar 1.027 au fost plătiţi de către companii internaţionale pentru serviciile prestate pe parcursul anului trecut.

Potrivit reprezentanților companiei, în topul câştigurilor înregistrate de freelanceri, România depăşeşte ţări precum Rusia, China, Germania sau Australia, şi se află pe locul 3 la nivel european, după Ucraina (cu 38,21 milioane de dolari) şi Marea Britanie (18,11 milioane de dolari). Liderii acestui clasament sunt S.U.A. (cu 166,28 milioane de dolari), India (165,09 milioane de dolari) şi Pakistan (39,89 milioane de dolari).

Contractorii români s-au impus pe piaţa de IT&programare şi graphic design&multimedia, unde au câştigat 12,6 milioane dolari şi, respectiv 2,8 milioane dolari, în perioada 2007-2012. În aceste domenii, freelancerii români au încasat, în medie, 15 dolari/oră. Cel mai bine plătite proiecte au fost în domeniul finanţelor şi management şi în domeniul juridic, unde românii au fost plătiţi, în medie, cu 18 dolari/oră şi, respectiv, cu 20 dolari/oră. Reprezentanții Elance sunt de părere că pentru a angaja un expert român în programare IT, costul este de aproape trei ori mai ieftin decât pentru un norvegian, chiar dacă eficienţa şi rezultatele sunt aceleaşi.

În prezent, Elance are în România cinci mobilizatori, freelanceri care lucrează activ prin intermediul platformei. Aceştia se află în Bucureşti, Iaşi şi Bacău şi susţin periodic workshopuri  şi webinarii despre activitatea ca freelancer online şi succesul pe care îl poate avea un profesionist independent prin acest stil de muncă.

„Viitorul freelancerilor este promiţător: în următorii cinci ani, companiile vor angaja mai mult de jumătate dintre profesionişti prin internet (54%) . Iar poziţia geografică a unui contractor nu va mai fi o problemă, dat fiind faptul că rezultatele bune vor fi livrate la timp”, adaugă Kjetil Olsen. În 2012, freelancerii care au lucrat prin Elance au câştigat 211 milioane de dolari. Din 2007 până în decembrie 2012, profesioniştii independenţi au însumat câştiguri de 609 milioane dolari din proiectele realizate.

În prezent, peste 500.000 de companii şi peste două milioane de freelanceri folosesc Elance în 170 de ţări și peste un milion de proiecte online sunt finalizate, anual, prin intermediul  Elance.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii