Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Elan Schwartzenberg

elan schwartzenberg.jpg
Avere: 40-42 milioane de euro Vârsta: 43 de ani Reşedinţa: Ilfov Domeniu: Imobiliare

Elan Schwartzenberg, proprietarul mall-ului City Park din Constanţa, şi-a lichidat majoritatea afacerilor pentru a doua oară în parcursul său antreprenorial. Businessman cu apariţii în presă constante, dar puţine (înainte de căsătoria cu prezentatoarea de televiziune Mihaela Rădulescu, de care a divorţat în 2008, era foarte puţin vizibil), Elan Schwartzenberg s-a făcut tot mai prezent în media de la începutul anului. Activitate de concediu? Nici pe departe.

Milionarul care stă pe un munte de cash (banii obţinuţi din vânzările proprietăţilor imobiliare în ultimii doi ani nu au fost reinvestiţi) susţine că prezenţa sa (intenţionată) pe sticlă şi în paginile ziarelor are un scop mult mai bine definit. „Am simţit că trebuie să ies să le explic lor (guvernanţilor) că ceea ce fac nu e bine“, a prezentat Schwartzenberg motivele sale, într-o discuţie cu Forbes 500 Miliardari, în vara aceasta.

Înaintea întâlnirii, fostul proprietar al firmei de panotaj exterior Exclusive Media (pe care a vândut-o pentru 19 milioane de dolari înainte de a-şi axa afacerile pe imobiliare) devenise o prezenţă obişnuită la talk-show-uri pe teme economice şi politice.

Se întâmpla în perioada în care Guvernul arunca pe piaţă diverse modalităţi de ieşire din criză pentru a testa reacţia publică şi Moldova era din nou acoperită de ape. Elan Schwartzenberg, cunoscut în cercuri restrânse pentru activitatea sa filantropică, a făcut de această dată o donaţie televizată pentru sinistraţi, de 100.000 de lei.

Ce urmăreşte de fapt milionarul în euro de origine israeliană? „Nu vreau să mă pun bine absolut cu nimeni, nu vreau să intru în politică“, a spus ferm în primele minute ale întâlnirii noastre. Pe parcurs, până spre finalul interviului, Elan Schwartzenberg a recunoscut că ia în calcul o funcţie administrativă: cea de primar, dar nu a luat încă o decizie. Însă, va reuşi Elan Schwartzenberg să se ţină departe de afaceri? Nu crede că va avea o problemă majoră în a face acest lucru, mai ales că este convins că, dacă va candida la o funcţie publică trebuie să îşi lichideze toate afacerile.

Acum, el mai are câteva businessuri cu pietre preţioase în Israel (unde locuiesc părinţii săi) şi este implicat în mici societăţi româneşti din domenii diverse, precum publicitate, media şi o reţea de magazine de vestimentaţie pentru copii. Singurul activ important din portofoliul său este centrul comercial City Park de pe Litoral (Constanţa), pe care intenţionează să îl extindă. Asta dacă nu îl va vinde până atunci, pentru că „orice este de vânzare“. Lui Elan Schwartzenberg, al cărui frate (Fabian Schwartzenberg) este prezent în piaţa imobiliară din România, îi place să se bucure de perioada aceasta de relaxare.

A decis ca în vacanţa de anul acesta (parte din ea a petrecut-o alături de fiul său, Ayan, inclusiv pe Litoral) să hotărască dacă va face pasul spre lumea politică sau îşi va continua activitatea antreprenorială.

Omul de afaceri nu este la primele exituri importante din business. Pe când făcea bani din „aproape orice“ (a avut inclusiv afaceri în HoReCa – un bar cu specific grecesc şi un club) Elan Schwartzenberga decis că vândă majoritatea entităţilor deţinute pentru a se concentra pe un singur domeniu: publicitate.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii