FacebookTwitterLinkedIn

Povestea firmei Dker Grup România (firmă de prelucrări mecanice din Cluj, o subsidiară a companiei Dker Usinage Numerique) demonstrează cum un schimb de studenţi poate determina o investiție, iar, ulterior, un credit poate schimba destinul unei companii.

În 2002, un grup de studenți francezi vin la Cluj în cadrul unui program de schimb de experiență între universități tehnice. La întoarcerea în Franța, unul dintre ei povestește unui coleg despre ce a văzut în România și despre întreprinderea clujeană cu care colaborase în cadrul proiectului. Acesta devine curios, pentru că ar vrea să deschidă o fabrică de prelucrări mecanice în Europa de Est și, după ce vizitează la rândul său zona și mai multe fabrici, își convinge tatăl să investească aici. Investitorul este Philippe Lussiana, în prezent acționar majoritar Dker Grup România, prin intermediul firmei Brizzard SMP. „Iniţiativa a fost a celor tineri, care au fost însă ghidaţi de cei mai experimentaţi“, explică Honoriu Alexandru Marc, managerul Dker.

Astfel, în ianuarie 2003, francezii au investit 300.000 de euro (un împrumut pe 10 ani de la acţionarul majoritar, Brizzard SMP) pentru a  achiziţiona terenul, halele de producţie şi primele utilaje. Activitatea efectivă, de asamblări de componente şi presare la rece, a început o lună mai târziu, cu trei angajaţi, iar firma-mamă din Franța, Dker Usinage Numerique, a fost primul client. Ulterior tot profitul a fost reinvestit în utilaje şi modernizarea spaţiilor de producţie, iar, în nouă ani, s-a ajuns la o cifră de afaceri de 1,9 milioane de euro (date corespunzătoare anului 2013, conform Ministerului de Finanțe), 26 de utilaje și 35 de angajați.

Cu timpul, a devenit evidentă necesitatea eficienței energetice, fiind vorba despre o firmă în care  utilajele sunt mari consumatoare de energie electrică. Iar „singurul mod prin care se pot reduce costurile cu energia electrică este reducerea consumului“, după cum explică Honoriu Marc, directorul Dker, care a încercat să realizeze acest lucru acum câţiva ani, cu un împrumut, pentru a înnoi echipamentele. În 2011 firma a depus un proiect de candidatură la fonduri europene, pentru care, însă, după mai mult de doi ani, a primit un refuz. Motivaţia a fost că rentabilitatea Dker depăşea 13%, ceea ce însemna că s-ar fi putut autofinanţa sau apela la un credit. Astfel, faptul că trecuseră prin criză cu profit (în ciuda înjumătățirii afacerilor) şi se adaptaseră noilor condiţii economice însemna, aparent, un dezavantaj.

Din fericire, planul B a fost cel potrivit: Honoriu Marc a apelat la un program de îmbunătăţire a eficienței energetice al Uniunii Europene (UE), desfăşurat în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) şi BRD Societé Générale. UE BERD RoSEFF este o facilitate de finanţare a energiei durabile pentru IMM-urile din România (dar şi pentru asociaţiile de proprietari), dezvoltată de UE şi BERD şi pentru care fondurile disponibile sunt de 60 de milioane de euro. Beneficiari sunt întreprinderile mici şi mijlocii care au până în 250 de angajaţi, cifră de afaceri sub 50 de milioane de euro sau active de până în 43 de milioane de euro.

„Trebuia să reînnoim parcul de utilaje“, explică managerul, „iar această reînnoire se poate face prin cumpărarea unui utilaj nou sau prin reabilitarea utilajului vechi (din care rămâne doar şasiul/batiul utilajului, restul fiind înlocuit cu componente noi, de ultimă generaţie)“. Dker a reabilitat astfel unul dintre strunguri şi a înlocuit centrul de frezare cu unul nou şi performant, beneficiind de o finanțare de la BRD de 58.500 de euro. „Având în vedere grantul de 15% oferit de RoSEFF (dacă implementezi un astfel de proiect de eficiență energetică prin acest program, primeşti  un grant care poate ajunge până la 15% din investiţie), era o greşeală să nu profităm de el, mai ales că oricum eram nevoiţi să facem această investiţie“, adaugă el.

În cazul Dker, modernizarea strungului a adus o economie de energie de  aproximativ 57% faţă de situaţia anterioară, iar prin înlocuirea centrului de prelucrare vechi, firma a obţinut o economie de energie de aproximativ 32% faţă de situaţia anterioară. Dker a încasat grantul de 15% în întregime şi va rambursa creditul până la finele anului,  când ar vrea să înceapă un al doilea proiect RoSEFF de eficienţă energetică, prin achiziţionarea altor două utilaje, primind prin acest program o sumă de 235.000 de euro de la BRD. Începând cu 2010, Dker a revenit pe creștere, iar 2013 a însemnat  o cifră de afaceri de aproximativ patru ori mai mare decât în 2009.  Printre clienţii Dker se numără acum firme din România, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda.

În condițiile în care România se află, în prezent, pe unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce privește eficiența energetică, iar, conform estimărilor, prețul energiei nu va scădea, ci dimpotrivă, va creşte în continuare, în special pentru persoanele juridice,  investițiile de acest tip devin indispensabile. De altfel, eficiența energetică se numără, alături de IMM-uri, printre punctele principale ale politicii de coeziune a UE pentru perioada 2014-2020, conform noului raport al Comisiei, care datează din iulie 2014.

De creditul UE BERD  RoSEFF Facilitate de Finanțare a Energiei Durabile pentru IMM din România au beneficiat până acum companii din agricultură, industria hotelieră, alimentară, confecţii, producători de echipamente electrice etc.  Scopul este eficientizarea şi modernizarea activităţilor economice, achiziţionarea echipamentelor şi a materialelor eficiente energetic, reabilitarea termică a clădirilor, modernizarea surselor de producere a energiei, promovarea produselor şi serviciilor de eficienţă energetică şi energie regenerabilă. Conform etapelor de implementare, BRD selectează clienţii în funcţie de un chestionar de evaluare pentru programul RoSEFF, iar consultantul de proiect evaluează tehnic proiectul, realizează un audit energetic şi se pronunţă asupra eligibilităţii firmei.

Urmează analiza de finanţare a băncii. La finalizarea implementării, consultantul de verificare confirmă faptul că echipamentul finanţat prin credit a fost instalat, este operaţional şi urmează să aducă economiile de energie planificate. În baza rapoartului întocmit de consultantul de verificare,  BERD  plăteşte în contul băncii grantul, iar aceasta virează suma în contul beneficiarului. Programul RoSEFF, prin intermediul BRD, finanţează investiţia în proporţie de până la 100% (mai puțin TVA-ul). Consultantul de proiect este un consorțiu condus de Tractebel Engineering S.A., care manageriază programul și oferă consultanță tehnică gratuită, Enclude Solution, care sprijină BRD în implementarea acestui program, şi Romnet Creative, cu activități de marketing și publicitate. Consultantul de verificare este MWH SpA (Italia).

Uniunea Europeană este principalul sponsor pentru programul RoSEFF, aceasta acordând o sumă nerambursabilă pentru operarea facilității de finanțare și plătind stimulentele financiare (granturile UE) pentru IMM-urile ce investesc în eficiență energetică și energie regenerabilă. În prezent, în România se desfășoară trei programe de acest tip: EEFF (Facilitatea de Finanţare pentru Eficienţă Energetică dedicată companiilor româneşti), MFFEE (Facilitatea de Finanţare pentru Eficienţă Energetică acordată municipalităților din România) și RoSEFF.