FacebookTwitterLinkedIn

„Oare de ce sunt invitate în această licitație de PR și agenții de digital sau BTL?”

„Oare de ce concurăm pe partea de creație inclusiv cu departamentul de DTP al tipografiei agreate a clientului?”

„Oare de ce e invitată într-o licitație de eveniment și o agenție de media?”

„Oare de ce sunt în această licitație de strategie integrată de comunicare și o agenție full-service multinațională, și un butic de creație local, și o agenție de BTL, și un freelancer care înainte a lucrat într-o agenție de PR?”

Prima reacție a fost să dau vina pe oamenii de marketing ai companiilor respective. Probabil că nu știu ce fel de competențe ar trebui să aibă agențiile invitate în licitații pentru anumite tipuri de proiecte. Sau n-au timp să se documenteze și atunci apelează la agenții cu care au mai lucrat sau agenții recomandate de cunoștințe. Chiar dacă acestea n-au competențele / mărimea / oamenii necesari pentru a putea dezvolta și implementa proiectul respectiv.

După care mi-am dat seama că vina este în primul rând a noastră, a agențiilor. Noi suntem primele care sărim și spunem că suntem în stare să facem orice proiect, indiferent de natura lui.

De obicei acest fenomen începe cu un client care apelează la agenție pentru competențele sale de bază. Pentru ilustrare, să zicem că e o agenție de media. Și, pentru că are o relație bună cu oamenii de acolo, îi întreabă dacă n-ar putea să îl ajute și cu scenariul și producția spotului care ar fi difuzat pe TV prin intermediul agenției de media. Iar agenția zice “Desigur că te putem ajuta. Dă-ne un brief și rezolvăm“. După care apelează la niște cunoștințe din departamentul de creație al unei agenții de creație. Aceștia, pe lângă faptul că scriu spotul, mai au și cunoștințe la o casă de producție de film care îl va produce.

Spotul este creat, produs și difuzat prin intermediul agenției de media. Clientul e fericit, agenția e fericită. Ba chiar își spune că nu e o idee rea să adauge creație și producție de spoturi în serviciile agenției și își angajează o echipă de creație. Și astfel devine o agenție de media și creație.

După un timp, un alt client îi întreabă dacă nu știu pe cineva care ar putea să le facă partea de PR. “Nu-i nevoie să mergi în altă parte. Te ajutăm noi. Dă-ne un brief și rezolvăm“. Și se reia scenariul de mai sus, dar cu niște cunoștințe de la o agenție de PR. La final, agenția și-a adăugat și PR în lista de servicii. Deja a devenit agenție full service de comunicare integrată.

Dragelor agenții, dacă faceți de toate, de ce vă mai mirați că vă întâlniți în licitații cu alte agenții care fac și ele de toate? Reflectați la acest lucru când mai bombăniți oamenii de marketing care nu știu cum să aleagă agențiile invitate. Peace!

Cristina Oncescu, Senior Strategic Planner la agenția pastel