Cautare




, Staff

Servicii financiare |
|

Efectele discuțiilor privind naționalizarea fondurilor de pensii: ASF a amendat NN Pensii cu 850.000 de lei și a retras autorizarea directorului general

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, precum și cu alte sancțiuni, ca urmare a discuțiilor iscate în ultimele zile de o scrisoare trimisă clienților.
Raluca Tintoiu

NN Pensii: „Conținutul scrisorii trimise către clienți este unul exclusiv informativ”

Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Țintoiu (foto), și amendarea acesteia cu 100.000 lei.

Deciziile au fost luate astăzi, după ce, marți, compania a transmis clienților săi o scrisoare prin care îi informa că, în ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Având în vedere circumstanţele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancționarea societăţii NN Pensii cu amendă contravențională în cuantum de 1% din capitalul social al societății, respectiv cu suma de 750.000 lei. De asemenea, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizației doamnei Raluca Ioana Georgiana Țintoiu în calitate de Director General al societăţii NN Pensii, precum şi cu amendă contravenţională în sumă de 100.000 lei.

Una dintre priorităţile absolute ale ASF vizează urmărirea îndeaproape a respectării obligaţiilor asumate de către entităţile din pieţele reglementate, pentru menţinerea stabilităţii, transparenţei şi a bunei funcţionări a acestora”, au menționat reprezentanții ASF.

Ursache (ASF): Piața de capital ar putea fi afectată de scandalurile din piețele pensiilor private și asigurărilor. Este nevoie de două entități

Raluca Țintoiu, Locul 14 în Top 50 cele mai influente, Ediția 2017

Scrisoarea a declanșat numeroase discuții în spațiul public. Ministrul Finanțelor a subliniat că informația privind intenția guvernanților de a naționaliza Pilonul II de pensii nu are „niciun temei” și a spus că nu există „nicio rațiune, politică, economică, financiară, bugetară” care să determine o astfel de decizie. ASF a precizat că nu au fost și nu sunt discuții oficiale pe subiectul naționalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) și consideră că poziția societății NN Pensii este „excesivă și neavenită”. Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, a declarat, miercuri, că „scandalul” generat de scrisoarea companiei NN este „un fake” pornit de la președintele ASF, Mișu Negrițoiu, iar Guvernul României ar trebui să ceară explicații de la Ambasada Olandei și de la conducerea ING din această țară. De asemenea, Dragnea a precizat că Negrițoiu și întreaga conducere a acestei instituții vor mai rămâne în funcție doar până când se vor încheia procedurile parlamentare care vor demara imediat după Paște.

Miercuri, reprezentanții NN Pensii, care administrează conturile de economii de pensie pentru peste 1,9 milioane de români, au menționat că:

Ca urmare a reacțiilor apărute după trimiterea mesajului informativ de tip e-mail către participanții la Fondul de Pensii Administrat Privat NN (Pilonul II), dorim să facem următoarele precizări. Conținutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienții săi este unul exclusiv informativ și acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienților noștri, provocate de discuțiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii