Cautare
, Contributor

Forbes.com

500 miliardari |
|

Edward Popescu şi familia

Eduard Popescu.jpg
Avere: 25 milioane de euro Vârsta: 27 de ani Reşedinţa: Bucureşti Domeniu: Imobiliare

Familia Popescu-Strohlen a intrat în afaceri imediat după ce a plecat din România. În 1979 au ales Germania ca ţară de adopţie şi au pus pe picioare un business de tip „mail order“, ceea ce se poate traduce simplu: vânzare prin corespondenţă, în principal de produse electronice. „Familia mea a ales acest tip de afacere deoarece, în acel moment, principalul mod de comunicare între clienţi şi societăţile comerciale era scrisoarea sau faxul! Businessul respectiv a mers foarte bine şi a atins în anul 1987 o cifră de afaceri de un milion de mărci germane“, povesteşte Edward Popescu, unul dintre reprezentanţii familiei.  În acelaşi an, familia Popescu-Strohlen a decis să achiziţioneze o firmă de componente electronice din Singapore. Astfel, susţine Edward Popescu, s-a diminuat considerabil costul de achiziţie a produselor oferite spre vânzare şi s-a mărit marja de profit. „În 1989, profitul net a depăşit 1,2 milioane de mărci, iar acest lucru se întâmpla în Germania, în contextul unei concurenţe acerbe“, adaugă Popescu.

După Revoluţie, în anul 1990, familia Popescu-Strohlen a revenit ca investitor în Romania şi a ales să aloce o bună parte din fondurile proprii câştigate în Germania unei noi afaceri. Oameni de business la origini, nu au stat prea mult timp pe gânduri şi au fondat în Bucureşti o societate care oferea servicii de televiziune prin cablu. Destul de repede a pus pe picioare o reţea importantă de servicii în domeniu pe care a extins-o şi în alte oraşe din România (Iaşi, Ploieşti, Vaslui etc). „Când am considerat că este momentul potrivit, am vândut reţeaua şi am început o afacere în domeniul  mobilei de lux: Marvel Group. Vorbim aici de producţie și modele proprii, proiecte instituţionale şi individuale de amenajare complexă a locuinţelor sau a instituţiilor, precum şi o reţea de distribuţie externă“, adaugă afaceristul, care susţine că peste 95% din producţia actuală a Marvel Group este distribuită în Italia, Franţa, Anglia, Rusia şi Ucraina. Ulterior au ales să se stabilească la Monaco şi spune că profitul generat de-a lungul anilor a fost reinvestit în parte în acelaşi sector de activitate, iar restul banilor au fost orientaţi spre achiziţii de terenuri şi implicit în proiecte imobiliare din segmentul de lux. Pentru început, grupul de firme condus de familia Popescu-Strohlen a ridicat ansamblul rezidenţial Monte Carlo Palace Hotel&Residence pe un teren de 5.000 mp, în apropiere de Piaţa Presei Libere din Bucureşti. Complexul imobiliar are 111 apartamente, garsoniere şi penthouse-uri.

Investiţiile de circa 50 milioane de euro anunţate iniţial, în 2008, nu s-au oprit aici, însă criza le-a mai tăiat din elan. În acest an, compania condusă de familia Popescu–Strohlen a anunţat construcţia, în Bucureşti, a proiectului Galerie Vendome Palace. Acesta va dispune de o galerie comercială exclusivistă şi un hotel de cinci stele plus, investiţia ridicându-se la 20 milioane de euro. „Strategia noastră a vizat întotdeauna  produsele de lux, exclusiviste, preferând calitatea şi nu cantitatea. Bineînţeles că am resimţit o încetinire a vânzărilor în toate domeniile de activitate, dar impactul acestui fenomen nu a fost devastator, menţinându-se
la un nivel controlabil“, a adăugat Popescu. Hotelul din cadrul Galeriei Vendome Palace va avea aproximativ 100 de camere.

Omul de afaceri recunoaşte că, în această perioadă de criză, a fost dificil să concedieze aproximativ 120 de angajaţi şi să renunţe la noi achiziţii, la nivel de grup. Investiţiile realizate de familia Popescu-Strohlen în cei peste 27 de ani de business depăşesc, potrivit propriilor declaraţii, 50 milioane de euro. În ceea ce priveşte investiţiile imobiliare, familia deţine terenuri şi clădiri în România, dar şi în străinătate. „Pe multe dintre ele pregătim proiecte importante“, precizează Edward Popescu.

Omul de afaceri preferă călătoriile şi spune că nu petrece foarte mult timp în acelaşi loc. Îi plac terasele bucureştene, mai ales cele de pe Lipscani, dar o parte bună din an o petrece prin Europa. „Viaţa la Monaco devine uneori plictisitoare. Totul se repetă şi de aceea petrec mult timp în România. În Bucureşti îmi place cel mai mult să lenevesc pe terasele de pe vechiul Lipscani“, spune Popescu.

Pasionat de sport, omul de afaceri nu ocoleşte ternurile de tenis, dar nici sala de fitness. Îi place mult şi fotbalul şi joacă atunci când are ocazia. Împătimit al bolizilor, Edward Popescu deţine un miniparc auto, dar nu vrea să se laude cu modelele pe care le conduce. Îi plac şi prezentările de modă, la care ajunge chiar şi în Franţa. „În afară de sporturi, gastronomia este una dintre pasiunile mele. Nu mă pot lăuda cu ceva anume, dar sunt priceput“, adaugă el.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii