FacebookTwitterLinkedIn

Cum a reușit să-și reinventeze afacerea în pandemie și ce lecții prețioase a învățat dintr-un incendiu care a mistuit o casă de 3,5 milioane de euro, ne-a povestit pe larg Eduard Uzunov, președinte și fondator Regatta, într-o nouă ediție a emisiunii Reinventarea României în care am vorbit despre obiective și strategii pentru 2021.

Regatta este un brand 100% românesc și una dintre cele mai vechi agenții imobiliare de lux din România, înființată în 1993 de Eduard Mircea Uzunov. Totuși, în cei 28 de ani  de activitate, antreprenorul simte că nu a mai trecut vreodată printr-o perioadă atât de dificilă cum este cea din prezent, generată de criza coronavirusului.

Iar planurile de business pentru Regatta în 2021 sunt strâns legate de conceptele de revigorare, repornire și reinventare.

Pentru că anul trecut s-a încheiat cu obiective realizate la jumătate, după cum a spus antreprenorul, în premieră pentru Forbes România, în noul an ce a început Regatta va seta obiective noi, adaptate condițiilor de acum.

„În 2020 a avut de suferit destul de mult segmentul de birouri, de comercial și de expați, pe rezidențial închirieri, plus că nu au mai venit investitorii străini. Înainte de lockdown eram în discuții să vindem hoteluri, imobile de birouri, era așa de frumos pentru că se schimbase ratingul de țară pe bursă, era în creștere, toată lumea se uita către România. Noi preconizam să ajungem la yield-uri  (randamente) de 5% pe birouri, dar iată că a venit această nenorocire globală care ne-a schimbat filosofia“, a spus Eduard Uzunov dezamăgit.

Cu toate acestea, antreprenorul nu s-a dat bătut, ci s-a bazat, în continuare, pe puterea locațiilor. „În imobiliare cheia succesului este să ai locații, locații, locații! Adică să ai imobile care sunt în locații ce sunt afectate în mică măsură. „3L“ în real estate este esențial. De aceea clădirile de valoare de care ne ocupăm nu au suferit din punct de vedere al prețului pentru că sunt în locații foarte bune și, în plus, au niște finisaje excepționale“, a spus el ferm.

Însă predictibilitatea economiei românești și dinainte de această pandemie era foarte delicată din cauza schimbărilor politice, consideră Uzunov. El a fost complet dezamăgit când, chiar la finalul anului 2020 autoritățile au tăiat acel T.V.A. redus de 5% care ar fi trebuit aplicat achizițiilor de locuințe noi, începând cu 1 ianuarie 2021.

„S-a amânat cu un an această măsură și suferă toată piața, de la dezvoltatori, constructori, companii imobiliare și până la cumpărători. Eu vând imobile de milioane de euro plus TVA și TVA-ul acela atârnă uneori extraordinar de greu. Atunci oamenii achiziționează imobile pe companie, în loc să le ia pe persoană fizică, dar se aleg și cu un impozit mai mare“, a explicat Uzunov. 

Oricât de bine ne-am face treaba, uneori se întâmplă și lucruri inevitabile, dar din care putem învăța lucruri prețioase. O astfel de întâmplare nefericită, petrecută în toamna anului trecut, l-a determinat pe Uzunov să creeze un nou departament în cadrul business-ului său.

Un incendiu de 3,5 milioane de euro 

„Mă ocupam personal de un imobil din Snagov, de la Izvorani. Aveam clientul, dar în sâmbăta în care trebuia să mă întâlnesc cu proprietarul și cu cumpărătorul a ars casa. Era neasigurată și avea niște obiecte excepționale înăuntru: o frescă enormă de-a lui Sabin Bălașa, niște tablouri speciale și piese de mobilier deosebite. Pierderea este de 100%.

A fost un șoc teribil pentru mine, mai ales că proprietatea era în valoare de 3,5 milioane de euro. Am făcut imediat un sondaj printre proprietarii de imobile și am constatat că peste 50% sunt neasigurate. Este foarte evidentă nevoia și, mai ales că pierderea a fost de acest nivel, vreau să preîntâmpin astfel de evenimente. Eu îmi asigur locuința, locul în care îmi desfășor activitatea pentru că nu știi niciodată ce se poate întâmpla“, a conchis el ferm. 

Și nu doar dezastrele pot aduce întâmplări nefericite, ci și incertitudinea pe care o trăiesc oamenii de afaceri care se tem de un nou lockdown.

Uzunov își amintește că primul lucru pe care l-a făcut când România a intrat în stare de urgență a fost să-și închidă toate liniile de credit și să-și achite toate creditele. „Așa am scăpat de-o apăsare pentru că nu știam ce se va întâmpla. Nu pot să spun că am intrat în panică, dar a fost teama de necunoscut – pentru că nu ne-am mai întâlnit cu acest lucru, chiar dacă am avut tot felul de provocări și schimbări legislative, pandemia a fost ca o stare de război, pe care cred că o trăim în continuare. E o stare de asediu cauzată de un virus necunoscut care ne îngrozește“, a povestit el în emisiunea  „Reinventarea României“, transmisă live, pe pagina de Facebook Forbes România.

Însă antreprenorul reușește să-și păstreze optimismul. El este pasionat de călătorii și un colecționar de artă, ce continuă să investească în frumos. Alături de partenerul său, Mihail Rotenberg, a pus bazele unei galerii de artă în București, ce le poartă numele și are ca scop promovarea lucrărilor românești contemporane și moderne. „Eu n-aș putea să trăiesc fără tablourile ce mă înconjoară. Și starea pe care ți-o dă arta este de nedescris“, ne-a mărturisit Eduard Uzunov. 

Mai mult decât atât, arta este la mare căutare acum, în vremuri de criză, oamenii alegând să investească în obiecte artistice de valoare pentru a bate inflația, la fel cum fac și în imobiliare, ne-a mai spus Eduard Uzunov.