FacebookTwitterLinkedIn

Cererea de spații de birouri a scăzut semnificativ în primul semestru din 2020, cu circa 50%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Însă, nivelul prețurilor a rămas constant, iar proprietarii au arătat mai multă flexibilitate privind perioada contractuală și, de asemenea, au mărit pachetul de beneficii (incentives, lunile de grație + bugetul pentru fit-out). Cea mai mare presupune se resimte pe clădirile vechi, de o calitate mai slabă, care pierd chiriași în favoarea clădirilor noi.

“În prima jumătate a anului, cererea concretizată în tranzacții a scăzut semnificativ, atât din cauza restricțiilor de circulație care nu au permis organizarea de întâlniri și vizionări de spații, cât și ca urmare a incertitudinilor economice care au determinat numeroase companii să amâne, pe cât posibil, luarea unor decizii importante.

În condițiile în care companiile continuă să practice un hibrid între work from home și work from office, o parte dintre acestea evaluează productivitatea noului model de lucru, pentru a-și contura strategia de ocupare a spațiilor. 

Cu siguranță vom asista la un proces de reducere a densității în spațiile de birouri, undeva spre o medie de 15 mp per angajat, dar în același timp vom avea și o flexibilitate mai mare a angajaților de a-și alege locul și intervalul orar în care își vor desfășura activitatea, astfel că numărul angajaților care vor folosi în același timp spațiul de birouri va fi mai redus.  

La fel ca în București, și în orașele regionale cererea a fost influențată major de pandemia Covid-19, volumul tranzacțiilor din prima jumătate a anului scăzând cu aproape 50%, după un prim trimestru promițător”, a declarat pentru Forbes Eduard Turcoman, Director Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.