Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Economist Banca Mondială: În România, sunt două Românii

În România sunt două țări, una urbană care a beneficiat de aderarea la Uniunea Europeană și alta care are un număr mare de oameni săraci, a recunoscut Donato De Rosa, economist-şef al Băncii Mondiale.
World-Bank-Banca-Mondiala-imprumut-bani-Guvern-Romania

„Există diferenţe uriaşe între oportunităţile pe care le au locuitorii din oraşele mari şi cei din zona rurală. Chiar dacă PIB-ul per capita al vecinilor voştri, bulgarii, este mai mic, România are de departe cea mai mare populaţie săracă din UE – peste un sfert dintre locuitori trăiesc cu mai puţin de 5,5 dolari pe zi”, a spus De Rosa, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti.

El a subliniat că aceia născuți în zonele nu au acces la o bună educaţie şi la un sistem medical eficient.

În România, s-au făcut multe îmbunătăţiri în ultimii 30 de ani, dar încă sunt mulţi oameni rămaşi în urmă. Există investiţii în infrastructură, dar calitatea este foarte joasă, ceea ce scade competitivitatea firmelor şi descurajează migraţia celor din zona rurală către zonele urbane, pentru acces la slujbe, educaţie şi sistem medical”, a mai spus De Rosa.

Printre cauzele situației menționate de acesta sunt calitatea slabă a instituţiilor statului şi inconsecvenţa lor în ceea ce priveşte priorităţile şi strategiile de creştere, precum şi incapacitatea de a se adapta la schimbări.

O altă problemă este ponderea mare a companiilor de stat, în comparaţie cu alte ţări, ceea ce este o problemă din punctul de vedere al creşterii, pentru că acestea sunt mai puţin productive decât cele private. Iar faptul că firmele private achiziţionează produse şi servicii de la companiile de stat trage în jos şi eficienţa sectorului privat”, a precizat economistul Băncii Mondiale.

Tatiana Proskuryakova, managerul de ţară pentru România şi Ungaria al Băncii Mondiale, a afirmat că sistemul educaţional în România ar trebui să beneficieze de investiţii mult mai importante decât se întâmplă acum.

Educaţia nu este ţintită acolo unde trebuie, iar dacă ai nenorocul să te naşti într-o familie săracă şi într-o zonă săracă, eşti terminat. Dacă ar fi să investesc România, aş investi în educaţie”, a arătat ea.

e, într

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii