Cautare
, Staff

Macroeconomie |
|

Economia României a ajuns la noi creșteri record: 5,9%, în trimestrul al doilea, și 5,8%, în primul semestru

Produsul intern brut al României din trimestrul al doilea al acestui an a crescut cu 5,9%, pe seria brută, şi cu 5,7%, pe seria ajustată sezonier, faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, arată datele semnal publicate de Institutul Național de Statistică.
deficit_bani_Money_shutterstock

Creșterea surprinzător de ridicată a economiei din primul trimestru a fost reconfirmată, iar valoarea crescută

Rezultatul vin pe fondul creșterii neașteptate din primul trimestru al acestui an, fiind confirmate de evoluția semestrială.

În primul semestru al acestui an, PIB-ul a avansat, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 5,8%, pe seria brută, şi cu 5,7%, pe seria ajustată sezonier.

Comerțul, industria, serviciile și IT-ul au urcat PIB-ul din primul trimestru la un nivel mult peste previziuni

Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 1,6%.

Primele date provizorii despre PIB-ul pentru trimestrul al doilea al acestui an vor fi prezentate de INS, în data de 5 septembrie 2017.

Seria ajustată sezonier a PIB-ului trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul al doilea al acestui an, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 171 din 7 iulie 2017.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul II 2017 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2017, publicată în comunicatul de presă nr. 171 din 7 iulie 2017. Astfel, rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite de la 101,7% la 101,8%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile”, se scrie într-un comunicat de presă al INS.

BNR: Creșterea economică scade ușor în trimestrul al doilea. Consumul populației va rămâne, probabil, cvasi-unicul determinant al creșterii economice în intervalul 2017-2018

Evoluția PIB-ului din primul trimestru i-a surprins pe macroeconomiști, după evoluția acesteia din ultimii doi ani – de 3,7% (2015) și de 4,8% (2016).

Creșterea PIB-ului țării noastre din acest an, față de anul trecut, este estimată de Banca Mondială de 4,4%, de Fondul Monetar Internațional (FMI) de 4,2%, Comisia Europeană de 4,3%, de Comisia Națională de Prognoză (CNP) de 5,2%, iar majoritatea macroenomiștilor din băncilor îl văd între 4,5% și 5%.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii