FacebookTwitterLinkedIn

În ceea ce priveşte viitorul, economiştii sunt divizaţi în opinii.

„În doar câteva luni, pierderile economice provocate de pandemie au depăşit cu mult pe cele din 2008, considerate atunci uriaşe – afirmă directorul Fondului Montera Inernaţional”, Kristalina Georgieva, conform Radio România Actualități. Șefa FMI nu vede o redresare nici în 2021, dacă pandemia va mai dura.

Un exemplu în acest sens este situaţia economiei Statelor Unite, cea mai puternică din lume, care începuse anul cu cel mai mic număr de şomeri din ultimii 50 de ani şi cu o creştere economică de invidiat.

Dar, potrivit datelor Institutului Peterson, care face previziuni de două ori pe an, circa 17 milioane de oameni din Statele Unite au devenit şomeri în doar trei săptămâni.

În aceste condiţii, creşterea economiei americane se va diminua cu 20% luna aceasta şi cu încă 20% luna viitoare – mai spun specialiştii, care atenţionează şi asupra efectelor negative pe care injecţiile masive de capital lichid le vor avea asupra economiei în ansamblu.

Există, totuşi, şi voci mai optimiste: economiştii de la Banca Centrală din New York – citaţi de France Presse – spun că infrastructura nu a fost afectată fizic, aşa cum s-ar întâmpla în cazul unui dezastru natural, ceea ce facilitează revenirea economiei la normal într-un timp relativ scurt; iar specialiștii de la Oxford Economics prevăd o revenire în 12 până la 18 luni, atunci când restricţiile de deplasare se vor ridica şi oamenii se vor putea întoarce la lucru.