FacebookTwitterLinkedIn

Acest lucru se datorează reacției statului pentru a limita ravagiile provocate de pandemia COVID-19, scăderea produsului intern brut fiind mai mică decât prognoza Reuters de -5,1% și mai puțin severă decât contracția record de -5,7% suferită în 2009 în timpul crizei financiare mondiale.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a declanșat din martie o serie de măsuri de salvare fără precedent și de stimulare a celei mai mari economii europene pentru a ajuta companiile și consumatorii să treacă prin pandemie cât mai ușor.

Consumul privat a scăzut cu 6% față de anul trecut, în timp ce investițiile în echipamente noi au scăzut brusc.

De asemenea, exporturile au scăzut cu aproape 10%, în timp ce importurile au avut un declin de 8,6%, a declarat biroul de statistici. Acest lucru sugerează că marele surplus comercial al Germaniei și, împreună cu acesta, surplusul de cont curent mai larg, s-au redus din cauza pandemiei.

Creșteri au fost înregistrate în rândul cheltuielilor guvernamentale, care au avut un avans de 3,4% în consumul de stat și în sectorul construcțiilor, unde investițiile au crescut cu 1,5%, arată datele.

Sectorul public a înregistrat un deficit bugetar de 158,2 miliarde de euro (192,31 miliarde de dolari) sau 4,8% din PIB.  Acest lucru a marcat o deteriorare severă a finanțelor publice în urma unui excedent de 52,5 miliarde de euro sau 1,5% în 2019.