Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Economia albastră, la masa rotundă

maria_damanaki_titus_corlatean.JPG
Reprezentanţi guvernamentali ai tuturor statelor din zona riverană Mării Negre, dar şi oameni de afaceri au fost prezenţi, la Bucureşti, pentru a discuta despre dezvoltarea durabilă a economiei acestei regiuni.

Conferinţa, intitulată “Dezvoltarea durabilă a economiei albastre a Mării Negre. Intensificarea cooperării marine şi maritime”, a fost deschisă de ministrul de externe, Titus Corlăţean, şi de comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki. Comisarul european a ţinut să precizeze că această zonă este una cu „un imens potenţial de dezvoltare” şi a subliniat importanţa aceste întâlniri care îi aduce la aceeaşi masă atât pe reprezentanţii Guvernelor statelor din zona Mării Negre cât şi pe oamenii de afaceri. „Scopul meu este de a promova o agendă maritimă pentru Marea Neagră, bazată pe cooperare practică şi  proiecte concrete. Aceasta va contribui la impulsionarea creşterii economice şi la sporirea locurilor de muncă din regiune, în manieră durabilă”, a mai spus Maria Damanaki.

La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a subliniat angajamentul României de a promova consolidarea cooperării marine şi maritime în zona Mării Negre, bazată pe „o combinație de voinţă politică şi acţiune coerentă” care va oferi tuturor actorilor interesaţi „posibilitatea de a valorifica remarcabilul potenţial al acestei regiuni.”

Marea Neagră este zona unde converg interesele a șase țări și culturi, un loc caracterizat de o largă varietate de activităţi economice cu impact asupra întregii regiuni. Potenţialul marin şi maritim al regiunii poate fi mai bine exploatat.

Potenţialul mării se află în centrul eforturilor de a promova realizarea economiei albastre. Comisia Europeană şi statele membre au elaborat o abordare în două etape pentru a contribui la creşterea economică şi multiplicarea locurilor de muncă în mările europene: prin utilizarea optimă a instrumentelor existente (de exemplu, concentrarea asupra unor domenii precum cercetarea marină, monitorizarea mediului, conservarea în domeniul pescuitului şi finanţarea regională) şi prin punerea în aplicare a unei agende maritime concrete vizând sectoare cheie, cum ar fi turismul costier şi maritim, biotehnologia albastră şi energia oceanelor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii