Cautare
, Contributor

Science & Research |
|

E dovedit științific: se poate muri de inimă rea

Moartea prințului Philip atrage atenția asupra așa-numitului sindrom al „inimii zdrobite” - care ar putea-o afecta pe regina Elisabeta după despărțirea de bărbatul care a înconjurat-o cu dragostea și sprijinul său necondiționat vreme de 73 de ani.
fp272_273a_her_majesty_queen_elizabeth_fp_44878_2008131859_id_1316085

Pierderea persoanei iubite este extrem de dureroasă, dar moartea soțului sau a soției după o căsnicie îndelungată poate fi devastatoare pentru partenerul rămas în viață.

CNN citează un studiu care a analizat câteva sute de mii de cupluri americane pe parcursul a 10 ani, și care arată că soțul supraviețuitor se poate confunta cu tulburări de somn, episoade depresive, anxietate, scăderea imunității și, în general, o depreciere rapidă a stării de sănătate.

„Inima rea”, cum i se spune la noi, sau sindromul „inimii zdrobite”, descris pentru prima dată în Japonia în 1990, se traduce în limbaj medical prin „cardiomiopatie indusă de stres”. Acesta apare când inima este supusă unui stres subit și acut: primul afectat este ventriculul stâng, care începe să dea semne de funcționare neregulată. Pur și simplu, inima își schimbă forma ca urmare a unei emoții puternice – despărțirea de omul iubit sau decesul unei persoane dragi.

În cele mai multe cazuri, pe măsură ce efectele stresului se risipesc, inima își revine la forma inițială și își reia funcționarea normală. Dar au existat și cazuri când pacienții s-au confruntat cu insuficiență cardiacă congestivă acută sau aritmii care le-au pus viața în pericol, unii chiar decedând în urma acestui sindrom ale cărui victime sunt, într-o covârșitoare proporție de 90%, femeile, explică medicii citați de CNN.

Studiile au documentat însă și o altă realitate medicală care se manifestă în momentul în care o relație de lungă durată se încheie. „Efectul văduviei”, adică probabilitatea sporită ca o persoană afectată de decesul partenerului să decedeze la rândul ei, este una dintre consecințele pe care relațiile sociale le pot avea asupra sănătății.

Pentru o persoană în vârstă, riscul de a deceda din orice cauză sporește cu 30 până la 90% în primele trei luni după moartea partenerului de viață, după care scade la 15% în perioada care urmează.

Moartea subită a partenerului, în urma unui accident, de exemplu, sporește riscul de deces al partenerului-supraviețuitor. Riscul crește însă și în cazul deceselor provocate de boli cronice precum diabetul sau cancerul de plămâni ori de colon.

În cazul decesului din cauza maladiei lui Alzheimer, efectul asupra partenerului a fost aproape nul – pentru că soțul supraviețuitor a avut timp să se obișnuiască cu gândul despărțirii.

Studiul citat de CNN a fost efectuat pe un număr de 373.189 de cupluri căsătorite, în vârstă, din Statele Unite ale Americii, între 1993 și 2002. Concluzia este că văduvia nu sporește în mod uniform toate cauzele posibile de deces. Însă moartea persoanei iubite, indiferent de motiv, este o amenințare semnificativă la adresa stării de sănătate a partenerului supraviețuitor și un risc substanțial de deces pentru acesta.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii