FacebookTwitterLinkedIn

Cursul valutar oficial, cel calculat de BNR pe baza tranzacțiilor interbancare, a ajuns astăzi pentru euro la un nivel de 4,5309 lei, cu 0,32% mai mult față de ieri.

Euro crește astfel puternic, comparativ cu situația din ultima lună și jumătate, ajungând aproape de nivelul din 24 iunie 2016 – 4,5366 de lei, ca urmare a anunțului de ieri al Băncii Centrale Europene.

BCE a estimat, în buletinul economic din decembrie, că zona euro se află pe o tendință de creștere, în trimestrul patru din 2016, tendință care va continua „într-un ritm moderat”, iar, pe fondul majorării prețului țițeiului, rata inflației va depăși 1% la începutul anului, urmând să accelereze în 2018 și 2019.

De asemenea, instituția a subliniat că va continua programul de relaxare cantitativă (achiziții de obligațiuni publice), care va fi, lunar, în valoare de 80 de miliarde de euro, până în martie, și de 60 de miliarde de euro, din aprilie până la sfârșitul lunii decembrie 2017.  Din 2018, acest program va fi continuat doar dacă va fi necesar.

De asemenea, la cursul BNR de astăzi dolarul a urcat cu 0,53%, comparativ cu ieri, până la 4,3368 lei. Astfel, dolarul se menține la nivelul înregistrat în această lună, de peste 4,3 lei – nivel depășit pentru prima oară în data de 15 decembrie, și este aproape de maximul istoric, de 4,3502 lei, înregistrat în data de 20 decembrie.

Creșterea dolarului a apărut ca urmare a alegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii. Pe piața locală un dolar mai puternic se vede deja, în ultimele două săptămâni, în prețul mai ridicat al carburanților, iar în buzunarele tuturor se va resimți mai puternic de anul viitor.

Citiți și:

Dolarul atinge un nou maxim istoric

Dolarul s-a apreciat puternic și atinge maxime istorice, ca urmare a ședinței FED. Efectele se vor resimți în 2017