Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

După 15 luni, IFC și-a găsit șef pentru România: Cristian Nacu, care timp de 8 ani a condus unul dintre cele mai mari fonduri de investiții prezente pe piața locală

Cristian Nacu a fost numit, de la 1 martie 2018, Senior Country Officer pentru România și Republica Moldova al International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale.
cristina nacu_5980

El o înlocuiește pe Ana Maria Mihăescu, care s-a retras din această funcție la începutul anului trecut, deoarece a împlinit vârsta de pensionare. Mihăiescu a condus timp de 18 ani biroul din România al IFC, iar, din 2007, s-a ocupat, pe lângă România, de Republica Moldova, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi de Țările Baltice.

Ana Maria Mihăescu, fost manager regional al IFC, propusă membru independent în Consiliul de Administraţie al MedLife. Ea o înlocuiește pe fondatoarea afacerii, Mihaela Cristescu

Nacu este recunoscut pentru faptul că, între iunie 2007 și iulie 2015, a ocupat funcția de Partner al fondului de private equity Enterprise Investors, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții de pe piața locală. În plus, între iulie 2015 și iunie 2017, a rămas în cadrul fondului ocupând o funcție de consiliere (Senior Advisor), în timp ce-și dezvolta propria companie de consultanță și de investiții în domeniu.

De la mijlocul anului trecut până la începutul acestui an, Nacu a fost Partner al fondului de investiții Gecad Ventures, inițiat de Radu Georgescu, antreprenor în serie specializat pe IT.

Absolvent al Politehnicii din București, Cristian Nacu a mai lucrat la biroul din România al IFC, între 1999 și 2005, pe poziția de Investment Officer, de unde a fost recrutat de polonezi, pentru a conduce biroul din țara noastră al EI.

Fondul Enterprise Investors vinde grupul de materiale de construcții Macon către Xella Group. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită

Înființat în 1990, la Varșovia, Enterprise Investors a intrat pe piața din România în 2005, iar de-atunci a investit în țara noastră aproximativ 250 de milioane de euro.

Nacu a participat, în 2010, la achiziționare retailer-ului Profi, pentru 66 de milioane de euro, de către EI, în care ulterior fondul a mai investit 10 milioane de euro, iar, la finele anului 2016, l-a vândut pentru 533 de milioane de euro către fondul de investiții Mid Europa Partners, aceasta fiind cea mai mare tranzacție din retailul local.

Noi bani pentru afaceri: Enterprise Investors, una dintre cele mai vechi firme de investiții din România, a format un nou fond, care dispune de aproape 500 milioane de euro

În cei zece ani, cât am condus EI România, s-au investit peste 200 de milioane de euro în achiziția MobilRom, devenit mai apoi Orange România (participație EI în cadrul unui pachet de 20%), Artima (100%), Macon (100%) care mai apoi a achiziționat un alt grup de firme concurente Simcor, Siveco (22,5%), Profi (100%) și Smartree (100%)”, declara Nacu, la finalul mandatului pentru mirsanu.ro.

EI deține, în prezent, în România, rețeaua de jucării Noriel, achiziționată, în iunie 2016, pentru 24 de milioane de euro, iar firma de construcții Macon Deva a vândut-o către Xella Group, la finalul anului trecut, tranzacția fiind în curs de închidere.

Enterprise Investors, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din România, a încasat 1,1 miliarde de euro, în 2017, din exit-uri

De la fondarea sa în 1990 până la finalul anului trecut, Enterprise Investors a strâns nouă fonduri cu capital ce depășește 2,5 miliarde de euro. Până la sfârșitul anului trecut, fondurile din administrarea EI au investit 1,8 miliarde de euro în 139 de companii din diverse sectoare de activitate. Această cifră include 1,2 miliarde de euro investite în 117 companii din Polonia și 600 de milioane de euro investite în 22 de companii din Europa Centrală și de Est. Fondurile administrate de Enterprise Investors au vândut 126 de companii, realizând încasări totale brute în valoare de 3,6 miliarde de euro, dintre care 1,5 miliarde de euro au fost generate de investiţiile din afara Poloniei. Fondurile EI deţin în acest moment acţiuni în 13 companii.

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție de dezvoltare globală axată pe sectorul privat din piețele emergente, ce lucrează cu peste 2.000 de companii din întreaga lume. Divizia de investiţii a Băncii Mondiale are, în prezent, o expunere de 515 milioane de dolari în România, repre­zentând portofoliul de investiţii angajat, dintre carer jumătate este pe sectorul financiar. Țara noastră este a cincea ţară ca expu­nere a instituţiei în regiunea Europei şi Asiei Centrale. Din 2009 până în 2017, IFC a investit aproximativ 985 milioane de dolari din fondurile proprii în România.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii