FacebookTwitterLinkedIn

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani 

Rata anuală a inflației a fost de 1,2% în august, în scădere cu 0,22 puncte procentuale, comparativ cu nivelul de la finalul lunii precedente, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

Rata anuală a inflației a scăzut la 1,2%, în august

Probabil chiar în primul trimestru al anului viitor inflația va sări semnificativ de 3%, fapt care, probabil, va poziția România în fruntea clasamentului din Europa. Este inevitabil când ai creșteri de consum atât de rapide să nu apară presiuni inflaționiste. Ele nu au apărut până acum, pentru că au fost reducerile de TVA și am avut inflația, mai degrabă deflația, importată din Europa pe canalul importurilor”, a detaliat Dumitru, în cadrul conferinței „Reforma iminentă a UE: România și nucleul dur. Adecvare, politici, măsuri necesare”.

Inflația a început să crească în acest an, ca o materializare a unor presiuni din partea excesului de cerere, după o perioadă destul de lungă în care inflația a stat în zona negativă din cauza reducerilor de TVA, a mai subliniat el.

Dar, atenție, dacă excludem impactul reducerilor de TVA, inflația nu a fost niciodată negativă în România”, a adăugat reprezentantul Raiffeisen Bank.

Nu poți să cârpești bugetul

De asemenea, a subliniat faptul că investițiile staului sunt la un nivel scăzut, probabil, înregistrat vreodată, făcând referire la execuția bugetară.

Execuția bugetară nu este deloc mulțumitoare. Când ai plin boom economic și ai scăderi de încasări de TVA, scăderi de încasări de impozit pe profit sau de accize, ar trebui să ne preocupe lucrul acesta. Ați văzut că la rectificare se închide bugetul și probabil că va rămâne sub 3% (n.red. – deficit bugetar), dar cu reduceri majore de investiții, de 10 miliarde de lei, cum n-au mai fost de 10 – 15 ani, nici nu mai știu, și cu venituri excepționale din dividende plătite de companiile de stat. Nu poți să cârpești bugetul. Sau nu poți să faci bugetul în felul acesta, forțând companiile de stat să-ți plătească dividende. La anul de unde mai luăm acele dividende? Sumele sunt foarte mari și nu poți să te bazezi să finanțezi cheltuieli permanente, de natura salariilor și a pensiilor, din resurse temporare, prin definiție”, a detaliat Ionuț Dumitru.

Acesta a precizat că România înregistrează o creștere economică de peste 5%, dar creșterea economică potențială este, de fapt, în jur de 3%. În plus, nu există o accelerare a creșterii potențiale care să susțină, pe termen mediu, o creștere economică reală de peste 5%, mai ales în condițiile în care nu există aport la capital.

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani