FacebookTwitterLinkedIn

Dumitru Matei este unul dintre oamenii de afaceri maramureşeni căruia îi place să discute cu presa. Nu se fereşte de nicio întrebare, oricât de incomodă ar fi. Se mândreşte cu ce a realizat de când este la conducerea Ramira, unul dintre importanţii furnizori români de componente pentru producătorii de utilaje automatizate din industria auto. Pe platforma de 30.000 de metri pătraţi de la periferia municipiului Baia Mare, în reabilitarea căreia Matei a investit şase milioane de euro, sunt mai multe utilaje decât muncitori. Anul trecut, el a fost nevoit să recurgă la disponibilizări şi o parte din angajaţii săi au fost trimişi în şomaj tehnic.

Chiar dacă este copleşit de probleme, Matei are puterea de a privi partea plină a paharului. La începutul anului trecut, Ramira a obţinut certificarea ISO 9001 pentru fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice. „E o reuşită. Dar, pe criza asta contractele sunt cele care contează“, subliniază Matei.

Omul de afaceri lucrează pentru nume mari din industria auto precum producătorul român de autovehicule Dacia însă, comenzile i-au scăzut cu peste 40% în prima jumătate a lui 2009. Din acest motiv, el a fost nevoit să reducă în acea perioadă săptămâna de lucru la patru zile. Omul de afaceri care controlează grupul Izoterom se relaxează în Valea Usturoiu, un loc îngust situat la nord de Baia Mare. Aici, Matei are 5.200 de metri pătraţi de teren şi o locuinţă „de protocol, de weekend“. Lui Matei îi place să vină aici dimineaţa, când este linişte şi răcoare, să ia micul dejun.

Locuieşte, împreună cu soţia, într-o vilă în Baia Mare, iar fiul său, student, stă într-un apartament de 95 de metri pătraţi la Cluj-Napoca. Cea mai mare parte a zilei şi-o petrece la birou. Munceşte 12 ore pe zi şi, de când lucrurile au început să stagneze în industria auto, merge la firmă inclusiv în weekend. Pe lângă businessul din auto, Matei a tatonat şi piaţa de real estate, prin construcţia unui bloc cu opt apartamente în centrul oraşului Baia Mare. Este membru PSD încă din 1995 şi consilier local de peste opt ani.