FacebookTwitterLinkedIn

Declinul activității de private equity în perioada post-Brexit pare a fi mai degrabă o pauză decât o paralizie, în special în Europa Centrală, unde activitatea de la sfârșitul anului trecut a pus din nou regiunea pe radarul investitorilor, potrivit celui mai recent raport al Deloitte privind activitatea de private equity din regiune. Acest lucru se datorează unui număr ridicat de tranzacții (inclusiv exit-uri) înregistrate, tendința fiind în creștere. Aproape jumătate dintre respondenți (47%) se așteaptă la o creștere a activității de tranzacționare, față de numai o treime, acum șase luni.

Apetitul pentru tranzacții este puternic, 63% dintre respondenți fiind mai interesați să cumpere decât să vândă în lunile următoare. Optimismul de pe piață și puterea economică merg mână în mână, iar rezultatele studiului reflectă acest lucru: 16% dintre respondenți se așteaptă la o îmbunătățire a situației economice din regiune în lunile următoare, dublu față de acum șase luni. Încurajator este faptul că doar unul din zece respondenți se așteaptă la o deteriorare a condițiilor, de trei ori mai puțin comparativ cu nivelul anterior, care a fost de 30%, în octombrie 2016, se subliniază în studiu.

Rezultatele macroeconomice bune într-un număr mare de țări din regiune (tendință care ne așteptăm să continue) sunt un bun indicator al existenței unor oportunități, dar și un stimulent pentru firmele mari de private equity să se orienteze către regiune și să își continue investițiile aici.

Cred că vom vedea firmele de private equity concentrându-și investițiile în companii românești din domeniul tehnologiei, producției și serviciilor. Cu siguranță, companiile controlate în prezent de fondurile de investiții vor continua să achiziționeze afaceri mai mici din regiune, lucru care va accelera activitatea de M&A și mai mult. Atâta vreme cât lichiditatea în exces este în continuare un fapt, mă aștept ca fondurile de investiție să devină și mai active în a identifica companii cu potențial care să genereze o creștere semnificativă în viitor”, a spus Radu Dumitrescu, Partener la Deloitte România.

Liderii pieței continuă să fie cei mai competitivi din regiune, cu toate că percepția din piață se schimbă, iar companii de mărime medie țintesc aceeași piață: 42% dintre respondenți se așteaptă ca acest segment să fie cel mai competitiv din punct de vedere al investițiilor, în lunile care urmează, mai mult decât dublu față de sondajul precedent (20%). Acest lucru justifică numărul în creștere al afacerilor mature din regiune.