Cautare
, Contributor

IT |
|

Dronele, între experiment si necesitate

Hirrus_01.jpg
Mulți le asociază cu tehnologii ce țin strict de industria militară, alții le percep doar ca pe niște instrumente experimentale. Ce sunt de fapt dronele și în ce scopuri pot fi utilizate?

„Termenul dronă invocă oarecum ideea de defensivă militară ostilă”, spune Michael Toscano, președintele Asociației Internaționale a Sistemelor UAV (aeronave fără pilot). „Dar acesta nu este adevăratul scop al acestei tehnologii. Aeronavele fără pilot de tip comercial au o gamă foarte largă de utilizare, de la monitorizarea sistemelor de transport al electricității până la monitorizarea  faunei sălbatice, de asemenea, pot fi folosite în domenii precum hidrologia sau agricultura și multe altele. În Japonia, spre exemplu, în ultimii patru ani au fost utilizate în special pentru erbicidarea culturilor agricole. După ce au constatat că sunt mai utile decât avionele de mici dimensiuni care erbicidau de obicei, guvernul japonez a încheiat un parteneriat cu Yamaha pentru producția unor drone cu un design realizat special pentru acest scop”, explică Toscano, potrivit Forbes.com.

Cu toate acestea, în foarte multe țări, din cauza unor probleme birocratice, potențialul lor nu este încă exploatat pe deplin. În Statele Unite, Administrația Federală a Aviației interzice utilizarea lor, cu puține excepții, până când va exista o legislație clară în domeniu. Legislația este în curs de elaborare și în Europa și, implicit, România. Singurele instituții care pot beneficia pe deplin de utilitatea dronelor în Statele Unite sunt cele guvernamentale și universitățile, cu condiția obținerii unor autorizații, iar folosirea lor se poate face doar în anumite scopuri. Printre cei care s-au arătat cei mai interesați de posibilitatea utilizării acestei tehnologii sunt cercetătorii și oameni de știință care au astfel posibilitatea să realizeze hărțile unor zone importante și greu accesibile sau să urmărească evoluția și habitatul unor specii de animale rare. Printre cei care pot solicita autorizația de a folosi dronele în scopuri științifice se numără reprezentanții mediul academic.

„În urmă cu foarte puțin timp, doar cinci-șase universități foloseau drone. Acum, numărul lor este de aproape 200. Colectarea de date de înaltă calitate se poate face cu un efort minim și costuri reduse, iar acest lucru se întâmplă în special datorită dezvoltării sistemelor aviatice, aparaturii și a noilor dotări din acestă industrie. De exemplu, prețul aparatelor de fotografiat și de filmat a scăzut semnificativ în ultima perioadă”, spune Michael Hutt, manager al sistemelor UAV din cadrul  U.S. Geological Survey (USGS) .

Însă, dincolo de utilitățile comerciale și științifice, dronele pot fi folosite și în cazul unor situații de urgență sau al unor dezastre naturale. Posibilitatea de a trimite aceste aparate în locuri greu accesibile ar putea ajuta la localizarea supraviețuitorilor unor dezastre. Utilitatea lor în câteva cazuri de urgență a fost testată deja. Spre exemplu, o organizație neguvernamentală din Germania a construit un UAV care să livreze defibrilatoare către pacienții care au suferit un atac de cord și care pot ajunge mai repede la aceștia decât paramedicii. Un alt exemplu este cel al unei companii de cercetare americane, Physical Sciences, care a creat o dronă numită InstantEye, ce identifică supraviețuitorii unui accident, sau persoane izolate în zone fără acces și are capacitatea de a transporta telefoane mobile cu ajutorul cărora victimele pot păstra legătura cu autoritățile pentru situații de urgență.

Pilotarea UAV-urilor se face, evident, mult mai ușor decât în cazul avioanelor de luptă, dar cu toate acestea nu este o simplă joacă de copii. De cele mai multe ori, vântul poate constitui o provocare majoră.

Apoi, mai apar întrebări legate de posibilitatea defectării sistemului wireless sau, poate cel mai important, cele legate de siguranța pe care o oferă, dacă nu sunt o amenințare pentru viața privată. Percepția publică nu le este încă foarte favorabilă, dar siguranța că aceste dispozitive nu sunt folosite pentru spionaj este o problemă ce poate fi rezolvată cu ajutorul legilor care să reglementeze folosirea UAV-urilor. Cât despre perfomanța lor și riscurile pe care le reprezintă în cazul apariției unor defecțiuni este important să știm că această tehnologie se află încă în stadiu de dezvoltare, în prezent vorbim de “era dronelor 1.0”.

În România, Teamnet a lansat pe piaţă, după un proiect de investiţii şi cercetare dezvoltat în ultimii doi ani, un avion fără pilot care are o autonomie de aproximativ trei ore şi care poate atinge viteze de peste 110 km/h la altitudini de peste 2.500 de metri. Aparatul poate fi utilizat pentru colectarea de date despre starea recoltelor, monitorizarea dăunătorilor, pentru realizarea de hărţi detaliate sau monitorizarea activităţii pe suprafeţe mari de teren. Sistemul UAV cuprinde trei avioane fără pilot Hirrus, o staţie de control-comandă şi antene de emisie recepţie.

Aflați povestea exportatorului de drone

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii