FacebookTwitterLinkedIn

 Evoluția companiei într-un cuvânt

Obiectivele de dezvoltare/extindere pentru 2020 au suferit modificări importante, dar nu din cauza pandemiei, ci din motive administrative interne și externe companiei noastre. La nivelul cifrei de afaceri, am reușit să ne apropiem în proporție de 80% de creșterea previzionată. Lunile de primvară au însemnat pentru noi o scădere semnificativă a încasărilor, compensată parțial de o creștere a veniturilor peste medie în lunile de vară.

Pandemia și, în special, perioada de lockdown, ne-au forțat să grăbim procesul de digitalizare a modului nostru de lucru. Astfel am implementat mai multe modele de telemedicină adaptate cazuisticii noastre și am adoptat aplicații noi pentru a comunica mai eficient, atât între noi, dar mai ales cu pacienții noștri.  O altă schimbare importantă a fost adoptarea unui model extrem de fluid de management și de marketing care să răspundă rapid la schimbarile din societate și din mediul de afaceri, schimbări extrem de imprevizibile și drastice.

Impactul pandemiei asupra domeniului medical este unul dramatic. Au fost scoase în evidență punctele slabe și ariile ce necesită o modernizare imediată, dar și calitatea personalului medical și puterea de luptă a acestui sistem. Important este să tragem concluziile potrivite și să le aplicam în viitor.

Cele mai importante lecții

Din punct de vedere profesional principala lecție învățată a fost ca adaptarea la mediu/transformarea în funcție de mediu înseamnă tot iar aceasta trebuie făcută constant, nu doar în perioadele de criză. Pe plan personal am conștientizat cât de vulnerabili și de divizați suntem în fața aversiunilor și cât de fragil este echilibrul social în care trăim.

Prestația autorităților

Este mereu complicat de apreciat prestația autorităților, mai ales când evenimentele prin care trecem sunt în desfășurare și nu putem să fim obiectivi. Cu atât mai mult în contextul actual, când ne-am confruntat cu un eveniment nemaîntâlnit de 100 de ani.

Consider că atât statul român cât și toate celelelate țări au fost puse într-o situație ingrată din care nu avea cum să iasă cu fața curată pentru toată societatea. Pe de o parte trebuiau impuse măsuri restrictive pentru a limita răspândirea Covid-19, pe de altă parte lockdown-ul a blocat economia noastră și pe cea mondială. Indiferent de ponderea celor două tipuri de măsuri în politica unui stat, o parte a societății ar fi avut mai mult de suferit. În plus, măsurile de restricționare, când sunt eficiente, nu sunt percepute ca fiind eficiente, deoarece nu pot fi comparate cu efecte negative.

Pentru a aprecia corect prestația autorităților române, aceasta trebuie pusă în contextul larg al măsurilor și modului de abordare al pandemiei la nivel cel puțin european, deoarece noi am acționat în concordanță și raportându-ne la ceilalți membri UE. Astfel, consider că autoritățile române au început cu dreptul și au aplicat rapid și drastic anumite măsuri benefice, însă ulterior nu au mai gestionat la fel de eficient situația și au pierdut acel avantaj obținut în debutul pandemiei. Acest fapt se datorează în principal presiunii mediului politic (din păcate suntem într-un an electoral) și a mediului economic, față de care au fost luate măsuri contradictorii și nu tocmai eficiente.

 Strategia de business pentru 2021

Strategiile sau planificările sunt relative în acest moment, din cauze evidente. Desigur că ne-am făcut un plan pentru următorii ani, deci și pentru anul viitor, însă mult mai lax și cu mai multe posibile scenarii. Suntem încă un start-up și avem potențial de creștere. În acest context, strategia noastră este construită în jurul ideii de dezvoltare, atât fizică – prin extinderea capacitățiilor noastre și adîugarea de noi servicii, cât și calitativă – prin rafinarea și implementarea de proceduri și protocoale moderne și inovative. Desigur, cele două deziderate vor fi susținute și de o politică de promovare consistentă care să ne întărească poziția în piață.

Provocări în 2021

Cu siguranță toate aspectele enumerate vor reprezenta într-o anumită proporție o provocare în 2021, deoarece sunt interdependente (poate mai puțin terorismul care există și acționează independent, dar care ar putea fi un catalizator pentru altele). Totuși consider că pandemia și crizele economică și socială provocate de aceasta, sau mai bine zis agravate de pandemie vor fi principalele provocări ale societății mondiale în 2021. În plus și chiar peste celelalte, este criză ecologică, care deși a trecut în umbra în 2020, este cea mai mare provocare cu care se confruntă omenirea și care momentan nu pare să aibă o rezolvare practică.