FacebookTwitterLinkedIn

Dragoș Sîrbu, CEO Flanco

Oportunitatea pentru România

Dragoș Sîrbu: Pandemia de COVID-19 poate fi factorul declanșator pentru revigorarea și dezvoltarea unor domenii lăsate în plan secundar în ultimii 30 de ani. Agricultura ar trebui să revină în atenția autorităților, din moment ce România este un producător european important, iar construcțiile ar trebui să explodeze, pe seama investițiilor statului în infrastructură și nu numai. Alte ramuri, precum industria chimică sau producția de medicamente ar trebui și ele să își revină puternic. Acestea reprezintă motoare de relansare economică care, turate la maximum, ne pot scoate din criza ce se prefigurează a fi mai puternică decât cea din 2008-2009.

Domeniile ce trebuie reformate

Dragoș Sîrbu: Turismul, ramuri ale comerțului, industria auto și serviciile conexe vor avea de suferit. Adaptarea lor la noile condiții de piață depinde atât de viziunea actorilor implicați direct (firme, companii), de schimbarea comportamentului consumatorilor, cât și de politicile publice pe care statul înțelege să le susțină. Unele sectoare se pot muta foarte ușor în online (cum este și retail-ul electro-IT sau de fashion), dar mall-urile nu vor mai fi, într-o proporție covârșitoare, polul de atracție pentru comercianți, care își vor muta magazinele pe arterele stradale, pe care cu câțiva ani în urmă le-au părăsit (ex. Calea Victoriei din București). Cum se va adapta industria HORECA, poate cel mai puternic afectată de toate măsurile restrictive luate până acum, este greu de previzionat.

Atât statele, cât și companiile, vor pune acum accent pe digitalizare și pe educație pentru dobândirea de noi aptitudini, astfel încât tot mai multe servicii să fie trecute online. Proverbialul „dosar cu șină” ar trebui să devină istorie, accesul elevilor la mijloace moderne de educație, nu doar în școlile cu „pretenții”, ar trebui să fie o realitate, nu doar un proiect într-un sertar, iar plata cu cardul posibilă și la un magazin din mediul rural.

Măsuri urgente pentru relansare

Dragoș Sîrbu: Orice măsuri guvernamentale de susținere a economiei sunt binevenite și mult așteptate în această perioadă. Apoi implementarea lor trebuie făcută rapid și consecvent, fără cerințe birocratice suplimentare, având în vedere faptul că sunt foarte multe companii care, în aceste zile, se luptă să supraviețuiască și să-și păstreze angajații. Sigur, pentru că suntem membri ai Uniunii Europene, mai depindem și de deciziile comunitare, dar statul trebuie să acționeze proactiv. În plus, este necesară implicarea autorităților în organizarea învățământului de la distanță pentru cât mai mulți copii din familii cu un venit mic.

Revenirea domeniului

Dragoș Sîrbu: Estimăm că ne va lua cam doi ani să ne reîntoarcem la statisticile din 2019, însă nu toate sectoarele vor reveni uniform. Strategia noastră omnichannel și mutarea focusului de la magazine în centre comerciale mari la magazine stradale și în orașe medii și mici se pot dovedi abordări câștigătoare atât din punct de vedere eficientizare costuri (în principal chirii) cât și creștere trafic (teama de locuri aglomerate va persista o vreme destul de lungă printre cumpărători).