Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

Dragoş Preda, despre digitalizarea României: “Schimbarea nu o să se întâmple peste noapte, va fi treptată”

Dragoș Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, a explicat importanța soluțiilor digitale și a conectivității pe întreg teritoriul țării.
Dragos Preda

“Mai avem încă nişte lucruri de ajustat“, spune Dragoş Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în cadrul conferinței “Ziua Comunicaţiilor” de astăzi, 15 septembrie, potrivit Agerpres.

 

Lucrăm în prezent, alături de marii operatori şi toţi cei care au venit la aceeaşi masă, cu toate entităţile Guvernului pentru a oferi conectivitate justă pentru începerea noului an şcolar. Avem nevoie de această conectivitate pentru a pune plus valoare pe toate soluţiile digitale (…), pentru ca ele să aibă de fapt reprezentativitate nu numai în mediul urban. Trebuie să privim şi acea conectivitate inter şi intra-judeţeană. Acolo mai avem încă nişte lucruri de ajustat. Chiar zilele acestea voi avea nişte reuniuni cu colegii mei şi legat de pachetul normativ Codul European al Comunicaţiilor cu segmentul de mare interes pentru dezvoltatori (…)“, a afirmat secretarul de stat.

 

Conform oficialului, implementarea noilor tehnologii în România va avea un impact în PIB de aproximativ 13%, în următorii ani.

 

Impactul României pe zona de PIB (al implementării noilor tehnologii, n.r.) este estimat undeva la 13% pentru următorii ani, iar din punct de vedere al serviciilor care vor fi simplificate prin această transformare digitală impactul este preconizat undeva la 12%. Schimbarea nu o să se întâmple peste noapte, va fi treptată. Abordarea sistemelor va fi una hibridă şi s-a spus lucrul acesta de nenumărate ori. Este nevoie de o perioadă de aclimatizare a societăţii, de determinare a abilităţilor digitale“, a menţionat secretarul de stat.

 

Pentru a vorbi, însă, despre implementarea noilor tehnologii în comunicaţii electronice este nevoie şi de aplicarea prevederilor Codului European a Comunicaţiilor existent la nivelul Uniunii Europene (UE).

 

Au fost dezbateri nenumărate în ultima vreme legate şi de anumite aspecte privind introducerea noilor tehnologii în comunicaţii electronice 5G, 5G+ sau 6G despre care se vorbeşte deja la nivelul Uniunii Europene. Să nu ne fie frică să vorbim despre această dimensiune… Pentru a vorbi just despre aceste elemente este nevoie să ne uităm şi în Codul European a Comunicaţiilor. Noi am generat o dezbatere aprigă în plan naţional fără să aruncăm un ochi pe aceste prevederi care clarifică foarte multe aspecte, inclusiv pe neutralitate tehnologică, pe siguranţa datelor şi, mai mult decât atât, pe predictibilitate. Acel Cod European al Comunicaţiilor specifică clar să ajungem la o predictibilitate de 20 de ani pentru piaţă, pentru a putea să dăm voie pieţei să se dezvolte, să facă investiţiile clare şi să poată să genereze “la mise en scene” pentru transformarea digitală“, a explicat Dragoş Preda.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii