Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Bani și Investiţii |
|

Dragoș Drăghici, Director Direcția IMM Alpha Bank: “Este nevoie să continuăm eforturile în zona soluțiilor de simplificare și automatizare a proceselor, având ca scop fluidizarea accesului la finanțare”

Forbes România a invitat comunitatea bancherilor să răspundă la cele mai importante chestiuni privind programul de finanțare guvernamentală #IMMINVEST.
 aboneaza-te
Dragos Draghici

Dragoș Drăghici, Director Direcția IMM, Alpha Bank România

Care sunt principalele surse de finanțare pentru IMM-uri în contextul actual (cu excepția IMM INVEST)?

“Alături de programul IMM Invest, care a generat într-un interval extrem de scurt, un volum de solicitări de finanțare nemaîntâlnit până acum, continuăm să oferim IMM-urilor finanțări pe termen scurt, mediu și lung, pentru capital de lucru și investiții, inclusiv finanțări specializate cum sunt de exemplu cele pentru fermieri, în cadrul Programului APIA.

Aș menționa aici inclusiv leasing-ul financiar, ca soluție complementară pentru asigurarea nevoilor de investiții ale companiilor.

Prioritatea noastră constantă este ca, inclusiv în această perioadă, să facilităm un acces îmbunătățit la finanțare în egală măsură afacerilor impactate semnificativ sau marginal în contextul pandemiei de COVID-19, pentru ca acestea să își poată susține și echilibra cash flow-ul. Înțelegem că rolul nostru este acela de a fi alături de mediul de afaceri și de a-l susține din postura de partener.”

Câte IMM-uri au cerut credite până acum la nivelul Alpha Bank?

“Contextul lansării programului IMM Invest, a determinat ca, într-un interval extrem de scurt de câteva săptămâni, să ne confruntăm cu un volum de cereri de credit cât pentru cel puțin 6 luni de activitate în conditii normale.

În această perioadă, ne-am coordonat eforturile pe două obiective la fel de importante: acela de a proteja afacerile clienților în vederea amortizării impactului imediat provocat de contextul pandemiei, precum și cel de a le asigura revenirea, prin susținerea problemelor temporare de cash flow.

În cazul palierului de măsuri de protecție este vorba de măsurile de amânare la plată în cadrul OUG37, care au avut un impact pozitiv imediat în cash flow-ul clienților, lăsându-le la dispoziție aceste resurse în vederea acoperirii necesităților cu caracter imediat. Acordarea de finanțări noi, inclusiv IMM Invest, angajează susținerea revenirii afacerilor.”

De ce o firmă este nebancabilă?

“Printre elementele principale ce determină bancabilitatea unei companii, sunt comportamentul rezonabil de plată, inclusiv în relația cu creditorii financiari și comerciali, precum și viabilitatea, decurgând inclusiv din performanța financiară a afacerii constând în capacitatea acesteia de a genera profitabilitatea necesară rambursării finantarilor, dar si nivelul de capitalizare, ce reprezintă până la urmă gradul în care acționarii își asumă în mod real riscurile propriei afaceri.”

Având în vedere contextul actual ce soluții de finanțare are o firmă nebancabilă sau care nu se încadrează în condițiile impuse de programul IMM INVEST?

“Soluții alternative pot veni de exemplu din zona instrumentelor financiare de tip equity, care pot contribui la scalarea în special a business-urilor inovatoare, aflate la început de drum și care sunt capabile de a genera valoare adăugaăa relevantă. Asistăm deja la o formare și dezvoltare rapidă a contextului local ce contribuie prin astfel de soluții și alternative de finanțare non-credit.”

Care sunt principalele motive pentru care o bancă nu ar acorda credit prin IMM INVEST?

“Condițiile de acordare a finanțărilor în cadrul IMM Invest sunt legate de criteriile de eligibilitate ale programului și politica de creditare a fiecărei bănci.

Rolul nostru este acela de partener în relația cu mediul antreprenorial și de a asigura resursele necesare susținerii și relansării afacerilor.”

Ce îmbunătățiri ați aduce dvs. programului IMM INVEST?

“Eforturile tuturor stakeholder-ilor instituționali în cadrul Programului IMM Invest au fost coordonate constant încă de la lansare în sensul îmbunătățirii acestuia, printr-o bună comunicare și conlucrare. În acest context dinamic, este nevoie să continuăm eforturile în zona soluțiilor de simplificare și automatizare a proceselor, având ca scop fluidizarea accesului la finanțare.”

Considerați că programul IMM INVEST a fost suficient pentru sprijinirea IMM-urilor, de la debutul pandemiei?

“Programul IMM Invest reprezintă un important instrument în sprijinul mediului de business, care a determinat o colaborare foarte bună la nivelul tuturor actorilor implicați.

Evident, alături de acest program, merită menționate inclusiv măsurile de suport ce fac obiectul OUG 37, protecției angajaților, precum și extinderea unor termene de plată în zona de taxe/impozite.

Este extrem de important ca, în funcție de evoluția crizei sanitare și impactul acesteia asupra mediului antreprenorial, să identificăm și să implementăm măsurile adecvate în mod rapid și eficient. Din acest punct de vedere urmărim constant și atent această dinamică, pentru a putea înțelege care sunt cele mai potrivite soluții cu care putem interveni.”

Cum s-ar putea implica Guvernul mai mult pentru sprijinirea mediului de afaceri în ceea ce privește sursele de finanțare?

“În momentul de față, operează și își produc efectul măsurile de sprjin deja amintite, ce au un impact direct în susținerea și pozitivarea cash flow-ului companiilor.

În ceea ce privește accesul la finanțare, climatul de business local înregistrează deja o performanță bună, conform datelor raportului Băncii Mondiale ‘Doing Business 2020’. Conform aceluiași raport, există inclusiv capitole precum facilitarea accesului la electricitate sau a obținerii autorizațiilor de construcții de exemplu, unde avem o fereastă bună de oportunitate pentru a optimiza semnificativ lucrurile. Digitalizarea interacțiunii la nivelul tuturor actorilor din economie, reprezintă un alt context favorabil unde putem accelera rapid evoluțiile. Acestea sunt evident, câteva exemple de zone de focus, unde orice progres înregistrat produce un impact pozitiv extrem de important în dinamizarea mediului antreprenorial.

Facilitarea translației către creditul bancar a unei părți din creditul comercial, care este semnificativ în România, poate determina de asemenea o diversificare a accesului la finanțare.”

Datele și informațiile din acest material au fost furnizate în luna iulie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii