Cautare
, Contributor

Servicii Financiare & Imobiliare & Auto

Reinventarea României |
|

Dragoș Anastasiu, Președinte Eurolines: “Ce nu are voie să se întâmple este o suprareglementare”

Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #reinventarearomaniei.
dragos_anastasiu_IMG_4447

Dragoș Anastasiu, Președintele Grupului Eurolines România

Oportunitatea pentru România

Dragoș Anastasiu: Cu siguranță că orice criză aduce cu ea și oportunități pentru cei care fac lucruri curajoase și vizionare, în timp ce ceilalți sunt paralizați de sentimente, precum frica și panica. Pentru ca România să aibă oportunități, va trebui să se bazeze pe zonele economice în care poate să fie competitivă, precum turismul, IT-ul, industriile creative și agricultura. Economia trebuie să repornească rapid și curajos, iar statul să dovedească în aceste momente dificile că este partener cu fiecare companie din România.

Domenii ce trebuie reformate

Dragoș Anastasiu: Am spus deja mai sus că domeniile ar trebui să fie cele în care România are potențial și poate să fie competitivă. De exemplu, putem să dezvoltăm cu toată tăria turismul. Avem un număr mic de decese cauzate de pandemie, avem o sumedenie de locuri care, de la natură, sunt izolate și putem să oferim servicii turistice individualizate, personalizate. Adică, exact acelea pe care turiștii le vor căuta în următoarea perioadă.

Măsuri urgente pentru relansare

Dragoș Anastasiu: În primul rând restartarea trebuie să se întâmple cat mai curând și mai curajos. Statul ar trebui să aibă grijă de companiile cu care poate să aibă o repornire de succes. Din acest punct de vedere sunt necesare măsuri de salvare și sprijin pentru companiile care au fost profund afectate de pandemie. În același timp, Guvernul ar trebui să se asigure că face împreună cu mediul privat o strategie asumată de relaxare treptată a măsurilor de izolare și repornire a economiei. În aceste momente de profundă lipsa de predictibilitate, companiile românești ar trebui sa aibă un orizont asumat de așteptări, chiar dacă evoluția pandemiei ar putea să dea peste cap planificările inițiale. Este vital ca guvernul împreună cu mediul de afaceri să aibă grupuri de lucru comune pentru stabilirea măsurilor sectoriale necesare repornirii. În aceste momente numai prin solidaritate și încredere între membrii societății românești putem să trecem cu succes peste aceste momente dificile.

Revenirea domeniului

Dragoș Anastasiu: Noi activăm în mai multe domenii cum ar fi turismul sau transportul, dar toate sunt afectate în acest moment. Așa cum aceste domenii au fost primele și cel mai profund afectate, așa mă aștept ca ele să-și revină cel mai greu. Va exista o nouă normalitate cu care va trebui să ne obișnuim, cel puțin în prima fază . Va fi o serie întreagă de măsuri legate de igiena de distanțare de prevenție de care va trebui să ne ocupăm. Pe termen mediu și lung nu mă aștept personal la schimbări radicale de comportament. Cu siguranță că vor exista trenduri noi. Dar lucrurile se vor întâmpla gradual și treptat. Ce nu are voie să se întâmple este o suprareglementare. Există în România o sumedenie de autorități care, de foarte multe ori dau dovadă de exces de zel . Am avut aceste exemple și după tragedia de la Colectiv, aproape niciun sediu social de companie nu a mai fost putut fi după aceea autorizat ISU. Adică de această dată autoritățile împreună cu mediul de afaceri să se pună de acord asupra unui set de măsuri care să aibă la bază bunul simț și responsabilitatea individuală și de breaslă. Alternativa ar putea să fie un set de măsuri atât de drastice și de stufoase, încât ele să nu poată să fie respectate de aproape nimeni dar să dea curs liber autorităților care vor amenda mediul de afaceri pentru implementarea acestora.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii