Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Dragos Anastasiu (Eurolines România): „Cine face antreprenoriat cu succes în România, cu siguranță răzbește oriunde în lume, chiar și în America!”

Dragos Anastasiu, președinte Eurolines România, a vorbit la Forbes reINVENT Summit ediția a III-a despre cum să treci printr-o criză cu zâmbetul pe buze, fără a intra în panică.
044 RO30 Dragos Anastasiu
Dragos Anastasiu, Președinte Eurolines România

Ce poți să înveți din criză? Cum reușești să rămâi cu zâmbetul pe buze după atâtea crize?

„Stresul poate fi un factor de fericire. Oamenii se împart în două categorii: sunt cei care se uită la stres ca la o mare nenorocire, își plâng de milă și se îmbolnăvesc și se închid singuri într-o cameră. A doua categorie e reprezentată de cei care găsesc fericirea în stres. Asta încerc eu să fac: să găsesc lucrurile pozitive.

Sunt două aspecte:

Primul: După 25 de ani de antreprenoriat în România, pe bune că nu te mai surprinde nimic. Orice fel de criză nu mai este un motiv să ne speriem foarte tare. Am trecut prin orice: în anii 96 – 97, a fost criza valutei, am trecut prin criza ROBOR, am trecut prin inflație și prin Ordonanța 114 și prin criza din 2010. Nu mai suntem surprinși de nimic.

Cine face antreprenoriat cu succes în România, cu siguranță răzbește oriunde în lume, chiar și în America! – o spun cu mare convingere.

Al doilea: Poziționarea. Un singur lucru nu ai voie să ți se întâmple: să nu ajungi în zona de frică și panică. În panică nu vei găsi soluția cea mai bună.

Am învățat în criza din 2010 că nu trebuie să trec singur prin criză. Eu nu sunt marele salvator. Soluțiile se găsesc împreună cu echipa ta, pentru că de acolo vin gândurile bune și energiile. Dacă învățam acest lucru, atunci am făcut un pas important.

Ai o problemă, atunci strânge-ți oamenii, energia vine din echipă și de acolo vin soluții!

Soluțiile vin din solidaritate și din punerea laolaltă a resurselor.

Dacă ești o firmă din HoReCa, atunci nu-i o nenorocire și nu este sfârșitul lumii. Trebuie privit ca atare.

Din păcate, noi nu aveam în România cultura eșecului. Dar înainte de a închide afacerea, caută resursele! Nu ești singurul în această situație. Trei antreprenori amărâți, care își pun împreună micile resurse în comun, vor deveni un competitor redutabil. Este momentul să găsim resurse împreună cu alții, să facem firme împreună, să fuzionăm și să ne punem laolaltă.

Dar aveți grijă la Consiliul Concurenței când faceți asta! (Râde.)

Până la urmă, păstrarea zâmbetului pe buze trebuie să vină din interior și să fie autentic. Se poate face dacă vezi o oportunitate într-o problemă. În România sunt oportunități. Hai să vedem părțile bune din noi înșine! Și împreună, cu zâmbetul pe bune, vom trece prin această perioadă.

Lumina strălucește mai puternic în beznă. Noi sunt într-o beznă, dar oportunitățile sunt în beznă. Criza va trece.

Ne uităm în spate, lucrurile rele vin și pleacă, Momentul de mobilizare este acum, în beznă. Majoritatea intră în panică și este imobilizată. Oportunitatea este a celui care vede în beznă.

Lucrurile complicate nu sunt pentru toată lumea. Acela este momentul când poți să punctezi. Important este să vezi oportunitățile. Trezește atunci când ceilalți dorm și atunci succesul va fi garantat!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii