FacebookTwitterLinkedIn

Walter Lantz s-a născut în primul an al secolului trecut și și-a început cariera de mic, devenind  jurnalist profesionist înainte de a împlini 16 ani: copy boy-ul Lantz  a lucrat pentru început la The American, parte a trustului de presă al magnatului William Randolph Hearst, care avea să-i devină model (şi duşman de moarte!) lui Welles în Citizen Kane.

În cinema Walter Lantz face carieră după ce are șansa să fie cunoscut de unul dintre mogulii Hollywood-ului, celebrul Carl Laemmle, pentru care lucra… ca şofer! Paradoxal, el avea să devină unul dintre primii producători independenți, refuzînd oferta Universal de a fi director executiv al studiourilor şi alegînd o carieră pe cont propriu.

În 1972, cînd decide să închidă afacerea,  Lantz este ultimul mare creator independent de film de animație și odată cu el dispare definitiv o lume magică. În două rînduri, în 1948 și, respectiv, în 1953, compania Coca-Cola i-a comisionat lui Lantz producția unor serii de filme publicitare cu distribuție în sălile de cinema. Lantz a girat un total de douăzeci de scurt metraje (cu o lungime de circa două minute fiecare), (re)adaptînd povestiri celebre precum Jack și vrejul de fasole,  Scufița roșie, Greierele și furnica. Doar pack-shot-ul final – adevărată lecție de art direction prin simplitatea clasică a soluției  –  dublat de voice-over-ul celebrului – în epocă – Bill Baldwin (prezență sonoră în seria Rocky și rol pasager în Rosemary’s Baby al lui Polanski) marchează scopul comercial.