FacebookTwitterLinkedIn

Din punct de vedere al riscului după data de 15 mai, riscul este același sau din contră este crescut, potrivit oficialului Medicover. „România, din punct de vedere al numărului de infectări, încă se află pe curba ascendentă. Ca medic și ca lider al unei organizații medicale invit pe toată lumea să acționeze cu responsabilitate, nu putem să omorâm economia însă sper ca data de 15 mai să nu ne aducă o euforie și să nu umplem parcurile și străzile.”

Directorul General Medicover a menționat în cadrul evenimentului ForbesForward că este foarte dificil să faci pui pe piață un vaccin stabil deoarece virusul COVID-19 prezintă un număr foarte mare de mutații, din acest motiv este nevoie de minim un an de zile pentru a obține un vaccin sigur.

Dr. Radu Gorduza Lupu a declarat că în  cinci săptămâni au avut loc peste 30.000 de accesări pe platforma lor unde oferă servicii medicale online iar acestea s-au transformat în câteva mii de consultații, oferite de doctorii Medicover. „Toată lumea vorbește de al doilea val al acestei pandemii care este posibil să ne lovească în august sau septembrie. Întrebarea pe eu aș adresa-o tuturor este următoarea, dacă virusul este capabil să facă mutații pentru a se adapta chiar săptămânal, care sunt mutațiile pe care sistemul nostru, le va face prin ceea ce a învățat că nu a funcționat în timpul pandemiei, astfel încât, în momentul în care vine valul doi să nu mai fim surprinși și să nu o luăm de la 0, din nou. Din punct de vedere medical, consider că sunt protocoale în medicina fizică practicată în cabinete care trebuie reformate esențial, iar în ceea ce privește telemedicina, niciodată nu s-a văzut mai clar necesitatea legiferării într-un mod structurat a soluții de servicii medicale online.”

Antreprenorul a subliniat necesitatea testării în masă deoarece astfel pot fi adoptate măsuri corespunzătoare. „Există teste rapide care au grad foarte mare de rezultate fals negative, folosirea acestor teste nu face decât să alimenteze această curbă a infectărilor pentru că dă percepția unei siguranțe fără ca ea să existe. Apoi există mult discutata testare PCR care este și cea mai costisitoare care se aplică doar pentru pacienții care au simptome și apoi mai este testarea de anticorpi care se aplică oamenilor asimptomatici.”

Oficialul Medicover a menționat că vor schimba anumite aspecte ce țin de companie, ca lucratul de acasă, compania se gândește să mute 15% din totalul angajaților în afara spațiului tradițional de birou și de asemenea ei își doresc să continue să ofere servicii medicale online. „Activând în servicii de prima linie, am învățat enorm în ultimele două luni, suntem tehnic și moral mult mai pregătiți pentru valul doi. Principalul nostru inamic acum este neglijența și auto-suficiența în plan individual.”

Cu toate acestea credeți că se vor produce schimbări majore în sistemul medical românesc după această criză? „Am rețineri în a fi prea optimist în această direcție deoarece istoria ne arată că schimbările esențiale în sănătate, politică și infrastructură au fost rare și uneori tardive.”