FacebookTwitterLinkedIn

Pandemia a fost ca un „tsunami” și, bineînțeles, după acesta a venit și un efect secundar, care este încă prezent în viața de zi cu zi, mărturisește Dr. Nadia Gorduza, Founder & CEO Id Therapy Bespoke Treatment Center. Dinamica este diferită, de la persoanele care au fost singure, până la cele care au fost în cuplu, atât din perspectiva de business, cât și din aceea personală.

„O persoană când vine la birou nu este doar un angajat sau angajator. Acesta vine cu o valiză întreagă de probleme pe care le poate avea acasă. Ceea ce se vede în general la birou, adică o persoană stresată sau puțin mai anxioasă, este de fapt iceberg-ul care iese la suprafață.”

Nadia Gorduza remarcă faptul că majoritatea angajaților din corporații nu au curajul să dezvăluie aceste probleme pentru că le este teamă că nu vor fi înțeleși, vor fi marginalizați sau chiar ar putea să-și piardă locul de muncă.

„Acest gol care se creează între ceea ce trebuie să proiectez și resursele pe care le mai am la dispoziție, duce la rupturi foarte mari în interiorul persoanelor respective și se poate ajunge într-un final la atac de panică, burnout și anxietate.”

Anxietatea, ca stare de stres generalizat, poate fi gestionată, consideră Nadia Gorduza, care explică faptul că o persoană poate trece prin șapte etape în acest caz. De la faza de echilibru, până la stresul acut. Dacă acest stres acut se întinde pe o perioadă mai mare de două săptămâni, devine stres cronic.

„Toate aceste etape reprezintă semnale de alarmă că trebuie făcut ceva. În cazul în care stăm în stres cronic mai mult de două săptămâni și nu am reușit să facem nimic apare a patra etapă, anxietatea. După această etapă apare depresia, apoi burnout și ultima etapă, afectarea imunologică”

Cuvântul de bază pentru anxietate ca și antidot este acțiunea, spune Nadia Gorduza, care explică faptul că oamenii tind mai mult spre o îngrijorare, dar fără a acționa. Fiecare trebuie să dezvolte mecanisme funcționale pentru a face față situației.

„Îngrijorarea ne ocupă foarte mult timp și nu putem găsi soluții în această situație. De cele mai multe ori stăm non-stop în această stare de îngrijorare și de stres acut. Trebuie să învățăm să ne controlăm gândurile negative, să reducem nivelul de cortizol din corp și să ne adaptăm comportamentul odată ce știm aceste tehnici de management al anxietății.”

În ceea ce privește conflictul, cum poate fi acesta evitat și care sunt primii pași pentru a-l aplana, în cazul în care se ajunge în această situație, Nadia Gorduza spune că în majoritatea cazurilor se ajunge la un blocaj.

„Statistic, în 67% din timp noi suntem în situația în care nu putem gestiona un conflict. Trebuie însă să învățăm să dialogăm pe marginea blocajului și să folosim așa numitele ‘I statement’. Se evită astfel orice legătură cu forma a doua, ‘tu’ și se vorbește despre situația concretă. De asemenea, este vital să învățăm să ne exprimăm nevoia și să facem acest lucru într-un mod pozitiv. Ultimul aspect reprezintă managementul stării ‘flooding’, de explozie de nervi. În acele momente nu suntem raționali.”