Cautare
, Redactor

Reporter în căutare de oameni și povești.

Gastronomie |
|

When in doubt, eat a tart!

Întotdeauna am asociat tartele cu poveștile. Forma, umpluturile și culorile mă duc cu gândul la rețete vechi, ascunse prin caiete pătate de urme de ulei și făină. Nu credeam că voi găsi acest scenariu în lumea agitată de azi. Dar iată că există și se numește Tartelicious, o „tărtărie”, după cum îi spun fondatoarele, Cătălina Dima și Rodica Coderie, născută din prietenie și din pasiune pentru gătit.
DSC_3344

Cătălina și Rodica

Acum 16 ani, Cătălina și Rodica, două adolescente din Călărași, intrau la același liceu, dar în clase diferite: Rodica la A, Cătălina la B. Următorul an s-au împrietenit, iar de atunci se alintă spunându-și Cătă și Rodi. Au venit la facultate în București și au locuit împreună. Primeau pachete cu mâncare de acasă, dar era complicat să le care mereu de la Obor. Așa că au decis să se apuce de gătit. Rodica a făcut prima oară orez cu pui și curry, iar Cătălina – cremă de zahăr ars într-o oală de ciorbă, pentru că nu avea alta mai potrivită. „Mai ții minte ce bine au ieșit?”, se întreabă una pe cealaltă râzând.

Acesta a fost doar începutul. Au continuat să facă torturi, plăcinte și să testeze rețete noi. Primii clienți au fost prietenii, care le umpleau casa când se anunța mâncare bună. „Prietenii noștri erau tare fericiți când aflau că noi coacem ceva”, își amintește Cătălina. Tot pe atunci, cumpărau dintr-un supermarket o tartă care, deși era gustoasă, nu respecta o rețetă autentică.Voiau să mănânce ceva de calitate, dar li se părea greu să prepare aluatul. Și-au luat inima în dinți și au încercat. Reușita a fost evidentă și nu s-au mai întors la cea din magazin.

După terminarea facultății, Cătălina și Rodica au ales drumul corporațiilor. Dar pasiunea pentru gătit nu s-a pierdut. Cătălina a lucrat șapte ani într-o firmă de consultanță, însă, la un moment dat, a decis că are nevoie de o pauză și de o schimbare. Cea din urmă a avut loc. De pauză nu a mai fost timp. Împreună cu Rodica – ea încă lucrează într-o companie –, a deschis, anul trecut, Tartelicious.

Tarte pofticioase pentru persoane delicioase

Acesta este motto-ul Tartelicious, tărtăria de pe strada Ion Brezoianu, din București. În aprilie 2017, Cătălina și Rodica au primit certificatul de înregistrare al firmei și au început să caute un spațiu unde să-și desfășoare activitatea. Au ales centrul orașului pentru că, după cum spune Rodica, toată lumea are drum acolo măcar o dată pe săptămână. În plus, zona Brezoianu este în dezvoltare, ceea ce le conferă o expunere mai mare. Au investit 10.000 de euro. Nu au pornit cu o sumă mare, pentru că au vrut să vadă, mai întâi, cum funcționează lucrurile. Nu au cumpărat aparatură foarte complicată și scumpă, fiindcă nu își doresc să transforme Tartelicious într-un laborator tehnologizat. Scopul a fost să le ofere oamenilor produse făcute ca acasă. Cătălina e de părere că „dacă nu mai bați, nu mai întinzi nimic, te transformi într-o cofetărie obișnuită”. Au decis să se axeze pe tarte pentru că sunt produse care permit creativitate. Ingredientele și umpluturile sunt diverse, iar aspectul – plăcut. Alegerea numelui a venit natural. Tot în facultate, le plăcea terminația „licious”. Ce poți pune lângă tarte astfel încât să sune bine și să fie de impact? Așa s-a născut Tartelicious.

Din ingrediente de sine stătătoare (ouă, unt, zahăr, miere, legume, fructe), fără premixuri, Cătălina pregătește tarte dulci, quiche-uri, biscuiți, torturi homemade cu morcov, dovleac, păstârnac sau cartof dulce. Urmărește să reducă cantitatea de zahăr din rețetele originale. Rodica spune cu convingere că nu le plac prăjiturile dulci în exces. „Dacă au prea mult zahăr, își pierd din aromă.”

La tărtărie, cel mai bine se vând brownie cu mascarpone și rodie, tortul cu morcov sau brânză și tarta cu cremă de lămâie, ghimbir și bezea. Pe lângă acestea, Cătălina și Rodica organizează brunch-uri în zilele de sâmbătă. Nu sunt gustările clasice, englezești, pentru că nu au suficient spațiu. De obicei, aleg o temă, care poate fi un ingredient, în jurul căreia coc tot felul de minunății. Când am ajuns la Tartelicious, fetele aleseseră dovleacul pentru următorul eveniment, fiind specific toamnei. La astfel de întâlniri, fetele se bucură cel mai mult de faptul că le pot oferi celor care le trec pragul preparate gătite ca la carte. Amândouă consideră că mâncarea apropie oamenii, mai ales dacă este delicioasă.

Pasiune, joc și comunicare

Cătălina și Rodica se află împreună la cârma Tartelicious pentru că, dincolo de pasiunea pentru gătit, știu să comunice. Și-au împărțit clar rolurile: Cătălina gătește, iar Rodica se ocupă cel mai mult de aprovizionare. Deciziile legate de business le iau de comun acord. Discută mult despre orice, lucru care le ajută să funcționeze.

Le întreb dacă parteneriatul în afacere le-a modificat relația de prietenie. „Toată lumea ne întreabă asta, dacă banii strică prietenia”, spune Rodica. Din contră, fetele cred că Tartelicious le-a apropiat pentru că scopul nu a fost unul material. Deși au personalități diferite, se completează bine. Rodica este o fire curajoasă, iar Cătălina are o personalitate mai organizată. Dar au încredere una în cealaltă, indiferent de situație. „Eu mi-am asumat riscul că e posibil să nu ne înțelegem, dar dacă nu puteam să o fac cu ea, nu puteam cu nimeni”, recunoaște Rodica.

Atât Cătălina, cât și Rodica consideră că orice fel de relație, chiar și una de afaceri, necesită muncă. „Așa cum ne-am construit prietenia, cu efort, la fel facem și la Tartelicious. Oricum ar fi, prietenia e mai importantă. Ne cunoaștem de 15-16 ani. Ce mai pot să aflu despre ea?”, se întreabă, râzând, Cătălina. La Tartelicious, Cătălina și Rodica încă se joacă. Experimentează combinații de gusturi fără să se plictisească. Reinterpretează rețete din caietele bunicilor. Își găsesc inspirația în culori și în produsele de sezon, pe care le exploatează cât mai mult.

Din când în când, își iau câteva zile libere și pleacă în mici călătorii. Merg în piețe locale și încearcă tot ce li se pare interesant. „Nu căutăm un loc în funcție de mâncare, dar când ajungem, căutăm mâncare bună”, îmi explică Rodica. Aduc înapoi acasă gusturi noi pe care le readaptează. Nu se consideră antreprenoare pentru că nu au angajați și niciun flux foarte bine definit. Primul an a reprezentat testul, iar în cinci ani și-au propus să recupereze investiția. Își doresc ca Tartelicious să evolueze, dar vor să păstreze o flexibilitate, atât personală, cât și de business. De aceea, pașii următori vor fi mici. Tind ca în viitor să aibă un spațiu mai mare de prezentare, iar sediul din Brezoianu să rămână „nava spațială principală”, după cum o numește Cătălina, de unde să plece produsele. Dar până atunci au liber la „tărtărit”!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii