FacebookTwitterLinkedIn

Studiul retras de Lancet, publicat pe 22 mai, arată că pacienții cu Covid-19 tratați cu hidroxiclorochină și clorochină prezentau risc de deces sau erau expuși unor efecte adverse periculoase. Cercetarea furniza un punct de vedere contrar celui exprimat de președintele Trump, care a spus că hidroxiclorochina va schimba regulile jocului în privința Covid-19. Pe baza studiului, câteva țări și Organizația Mondială a Sănătății au suspendat cercetările în desfășurare în ceea ce privește cele două medicamente.

Cu toate acestea, și alte studii au arătat că tratamentul cu hidroxiclorochină nu s-a dovedit eficient în cazul pacienților cu Covid-19, unii dintre ei confruntându-se cu efecte secundare.

Trei dintre autorii studiului, doctorii Mandeep Mehra, Frank Ruschitzka și Amit Patel, au explicat că după ce au apărut semne de întrebare în privința datelor și analizelor făcute de Surgisphere, au solicitat o verificare a acestora. Auditorii independenți nu au primit de la Surgisphere toate informațiile solicitate, motivația fiind restricțiile legate de confidențialitate. Sapan Desai, al patrulea autor al studiului și co-fondator al Surgisphere, a anunțat apoi că firma sa se retrage din procesul de verificare.

Datorită situației create, ceilalți trei autori au solicitat retragerea studiului. „Noi am demarat această colaborare cu bune intenții, într-o perioadă în care studiile de genul acesta sunt de mare importanță în lupta cu Covid-19″, explică cei trei cercetători, care au prezentat scuze revistei Lancet și cititorilor acesteia.

Cel de-al doilea studiu retras, publicat de The New England Journal of Medicine, arăta că anumite medicamente folosite în tratarea afecțiunilor inimii nu agravau riscul de deces pentru pacienții cu coronavirus. Printre autori se numără și Sapan Desai.

„Întrucât nu toți autorii studiului au avut acces la toate datele folosite în cercetare, și ele nu au fost puse la dispoziția unui terț auditor, nu putem valida sursele care stau la baza articolului nostru”, explică cercetătorii.

La începutul acestei săptămâni, The Lancet și The New England Journal of Medicine au exprimat rezerve în privința datelor folosite de Surgisphere în elaborarea celor două studii. În replică, Surgisphere a explicat pe propriul website că studiul multinațional apărut în cele două publicații a fost întâmpinat „cu multe aprecieri și foarte puțin scepticism de comunitatea medicală și științifică. Bazele noastre de date sunt agregări fără identitate ale evidențelor QuartzClinical, programul de învățare și analiză de date al companiei.” Surgisphere a mai adăugat că a identificat probleme cu unul dintre spitalele aflate în baza sa de date, care a fost reclasificat, dar rezultatele studiului nu sunt influențate de această procedură.