FacebookTwitterLinkedIn

Colecționarii de ceasuri din lumea întreagă vor sări anul acesta peste Black Friday și își vor diminua bugetul destinat cadourilor de Crăciun pentru că două dintre cele mai dorite trofee orologere vor fi scoase la licitație la New York, în luna decembrie: este vorba despre un Rolex Cosmograph Daytona care i-a aparținut lui Paul Newman, și un exemplar Heuer Monaco, folosit de Steve McQueen în filmul Le Mans din 1971.
„Joanne Woodward și Paul Newman înseamnă enorm pentru lumea filmului și a filantropiei, dar numele lor au o rezonanță aparte pentru colecționarii de ceasuri”, a spus Paul Boutros, șeful diviziei ceasuri a casei de licitații Phillips, organizatoarea vânzării. „De-a lungul timpului, Paul Newman a fost fotografiat în repetate rânduri purtând ceasuri Rolex Cosmograph Daytona, ceea ce a făcut ca acest model să ajungă să fie unul dintre cele mai căutate.”

Big Red Rolex Cosmograph Daytona, referință 6263
Rolexul lui Paul Newman este estimat la peste un milion de dolari și a fost purtat de actor mai bine de 20 de ani înainte să i-l dăruiască fiicei sale, Clea Newman Soderlund, în 2008. Ceasul a fost un cadou primit de la soția sa, actrița Joanne Woodward, în 1983, la aniversarea a 25 de ani de căsnicie. Pe carcasa spate este inscripționat mesajul „Drive slowly. Joanne”, încă o dovadă că actrița nu s-a împăcat deloc cu pasiunea soțului ei pentru cursele de automobile, mai ales după ce acesta a avut un accident de motocicletă în 1965.
Paul Newman a contribuit enorm la popularizarea modelului Daytona, dar a impulsionat și creșterea interesului pentru colecționarea de ceasuri. Dintre Rolexurile deținute de Newman, exemplarul care va fi scos la licitație în decembrie, Big Red Daytona, referință 6263, a fost purtat de actor cel mai mult.
Primul Rolex Daytona, referință 6239, pe care l-a primit cadou tot de la Joanne, în 1968, avea pe carcasa spate un mesaj asemănător: „Drive carefully. Me”. Multă vreme s-a crezut că acest ceas a fost pierdut, până s-a dovedit că actorul i l-a făcut cadou prietenului fiicei sale, Nell. Acesta l-a păstrat timp de 30 de ani și l-a vândut în 2017, la o licitație organizată tot de Casa Phillips, pentru 17,8 milioane de dolari, sumă-record care a făcut ca Rolexul Daytona referință 6239 să fie cel mai scump ceas de mână din lume.

Heuer Monaco, referință 1133
La aceeași lictație va fi vândut un alt ceas important pentru istoria filmului și a competițiilor auto, un exemplar Heuer Monaco, referință 1133, purtat de Steve McQueen în 1971, în filmul Le Mans. Actorul i-a dăruit ceasul mecanicului său, Haig Alltounian și are inscripționat pe carcasa spate mesajul „To Haig Le Mans 1970”.
Unul dintre cele mai importante ceasuri Heuer, astăzi încă în condiție impecabilă, s-a aflat la încheietura lui Steve McQueen în 1970, în timp ce conducea un Porsche 917 la viteze de peste 300 km/h. Modelul purtat de actor a fost lansat în 1969. A fost conceput de Jack Heuer și era primul ceas cu carcasă pătrată rezistentă la apă și unul dintre primele cronografe automate.

Haig Alltounian, „omul de legătură” 
Cel care scoate la vânzare ceasul Heuer Monaco este Haig Alltounian, mecanicul-șef al filmului Le Mans, foarte apreciat la acea vreme de McQueen pentru modul în care a știut să se ocupe de siguranța echipei pe perioada producției. La încheierea filmărilor, actorul i-a dăruit ceasul lui Alltounian, spunându-i: „Îți mulțumesc că m-ai ținut în viață în ultimele luni.” Inițial, mecanicul l-a refuzat, spunând că e un cadou pe care Steve să-l ofere soției sau fiului său, dar actorul i-a arătat că îl inscripționase deja cu mesajul „To Haig Le Mans 1970”. Actorul i-a mai dăruit lui Alltounian și motocicleta Norton Commander folosită în film, pe care mecanicul o are și astăzi.

Haig Alltounian s-a bucurat de o carieră de trei decenii în sportul cu motor, fiind martorul nașterii acestei discipline pe continentul nord-american. Din 1988 s-a pensionat, dar încă lucrează în propriul atelier, unde recondiționează sau repară motociclete Vincent. Cum în 1969 Alltounian a fost consultant și pentru filmul Winning, cu Paul Newman și Joanne Woodward, putem spune că este „omul de legătură”, dincolo de timp, între celebrii posesori ai ceasurilor ce vor fi scoase la licitație în decembrie.

Foto Phillips Auction House, TAG Heuer, Profimedia