FacebookTwitterLinkedIn

Pentru unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi de la Bucureşti, Doru Boştină, criza financiară nu a constituit o mare problemă. În schimb, în primăvara lui 2011, avocatul a fost condamnat la închisoare de Curtea de Apel Bucureşti, alături de un notar public, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Boştină a primit o sentinţă de trei luni de închisoare cu suspendare. Dosarul penal a fost declanşat în 2003, de o plângere depusă de fosta sa soţie, Florina Mihaela Gruia. Aceasta l-a acuzat că, în complicitate cu notarul Carmen Marilena Popa, prin acte false, i-au luat dreptul de proprietate asupra unui imobil în care funcţiona Fundaţia „Everlex“, trecând dreptul de proprietate în patrimoniul fundaţiei.

În ciuda tumultului din viaţa personală, Boştină şi firma pe care a înfiinţat-o în 1995 au avut un parcurs bun, în ultimul an. Casa de avocatură a asistat firma Global Internaţional 2000 la achiziţia Uzinei Termoelectrice Giurgiu, pentru 26,1 milioane de euro, în cea mai mare tranzacţie din 2010 în domeniul energiei; a fost consultantul companiei Al Arrab la vânzarea unui lot de 12 hectare pe platforma Electroputere Craiova, într-o tranzacţie de aproape 30 de milioane de euro; a asistat banca UniCredit la vânzarea Boom TV către Romtelecom, şi i-a asistat pe acţionarii firmei Euromedic Internaţional la vânzarea a opt centre de dializă către grupul Fresenius. Sunt tranzacţii importante încheiate tocmai în domeniile fierbinţi ale pieţei locale – aşa cum sunt considerate serviciile medicale sau energia. În plus, strategia de dezvoltare a Boştină şi Asociaţii e diferită faţă de cea a firmelor concurente. Prin extinderea pe care Doru Boştină a ales să o facă în provincie – firma are astăzi 18 birouri teritoriale în cele mai mari oraşe din România –, firma se diferenţiază astăzi de modelele caselor de avocatură concurente. Iar dacă mediul de afaceri este diferit de la oraş la oraş, o mai mare diversitate poate fi un lucru bun. Mai ales că anul trecut valoarea onorariilor obţinute de biroul din Bucureşti a scăzut cu un milion de euro, până la 9,6 milioane de euro.

Din noul birou din zona Grădina Icoanei, din Capitală, Doru Boştină vorbeşte cu destulă detaşare despre gradul de ocupaţie al avocaţilor săi. Spune că firma încă are multe dosare în lucru – chiar dacă nu la fel de multe ca în anul 2008 – şi că nu a fost o mare presiune pentru respecializarea avocaţilor din ariile de expertiză unde afacerile încă sunt blocate. Boştină nu vede o mare concurenţă pe piaţa locală de avocatură corporate, pentru că, spune el, cererea depăşeşte oferta.

Vezi care era averea lui Doru Boştină în 2010