Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Dorel Tămaş

Avere: 10 milioane de euro Vârstă: 41 de ani Reşedinţă: Alba Domeniu: imobiliare  

După mai multe încercări nereuşite de vânzare a Hotelului Continental din centrul Clujului, Dorel Tămaş pare că s-a decis în sfârşit să-l transforme în galerie comercială. De altfel, a anunţat de mai multe ori această intenţie, însă se pare că abia acum, la cinci ani de la preluarea unităţii, va trece practic la fapte.

Tămaş a primit însă destul de greu acordul pentru transformarea hotelului în galerii comerciale de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Fostul hotel este inclus în patrimoniu şi protejat prin lege. Imobilul refăcut ar urma să găzduiască un centru comercial, un restaurant de lux, cafenele, birouri şi patru apartamente. Clădirea din Cluj a fost preluată în 2005 prin intermediul societăţii Ardeleana din Alba Iulia, aflată în prezent în procedură de insolvenţă. Ea a fost scoasă la vânzare în vara lui 2008, fără să fie încheiată nicio tranzacţie.

Între timp, mai mulţi creditori au solicitat Ardeleana rambursarea datoriilor. În 2009, Ardeleana a depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă la Tribunalul din Alba în vederea reorganizării. Nici celelalte firme deţinute de afacerist nu sunt într-o situaţie mai bună. Tămaş a depus o cerere la DNA în care susţine că reprezentanţii finanţelor din Alba i-au refuzat o cerere de rambursare de TVA. Evenimentul a avut loc în 2007, când firma Cristian Prodimpex, acţionarul majoritar Ardeleana, a fost executată silit pentru o datorie la buget de 1,6 milioane de lei. Aceasta cumpărase fabrica de zahăr din Teiuş în 2002.

Se pare că nu a achitat întreaga sumă promisă la preluare, deoarece a constatat lipsa unor bunuri din dosarul întocmit la vânzarea unităţii. În consecinţă, finanţele locale au demarat procedura de executare silită împotriva firmei Cristian Prodimpex pentru a acoperi datoriile acesteia la bugetul de stat. Reprezentanţii statului spun că în prezent cele patru societăţi din grupul deţinut de Dorel Tâmaş (Cristian Prodimpex, Lider Prod Carn, Decar şi Ardeleana) au datorii de peste 100 de miliarde de lei vechi la bugetul de stat şi se află în procedură de faliment. Nici Tămaş nu stă însă cu mâinile în sân.

S-a constituit parte civilă cu opt milioane de euro în această cauză, pentru că a avut „ofertă de cumpărare a bunurilor la această valoare“, după cum el însuşi spune. Chiar şi aşa Tămaş rămâne unul dintre cei mai bogaţi oameni din zonă. El mai are acţiuni şi la singurul mall din Alba Iulia, Alba Mall, alături de alţi doi investitori locali. Tămaş are afaceri şi în Emiratele Arabe Unite, unde a investit în cumpărarea de proiecte de apartamente în Dubai.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii