Cautare
, Contributor

Sănătate |
|

Dorel Săndesc, Ministerul Sănătății: ,,Sistemul actual de coplată s-a dovedit un eșec lamentabil. Ne gândim la introducerea coplății către medici”

Doctorul Dorel Săndesc, Secretar de stat în Ministerul Sănătății, a discutat în cadrul evenimentului Forbes Healthcare despre obiectivele ministerului pentru acest an – noul contract cadru, rezolvarea problemei resursei umane și a problemelor financiare din sistemul sanitar.
dorel sandesc

Legat de ,,subiectul dureros al resurselor umane” din sistem doctorul Dorel Săndesc a amintit că după intrarea în UE din țara noastră au plecat peste 15.000 de medici, iar numărul de medici a scăzut la 1,9 doctori la mia de cetățeni ,cel mai mic din Europa. Dar problema care nu se resimte doar în România, ci în majoritatea țărilor europene, ,,ceea ce înseamnă că țările mai sărace ale Europei oferă țărilor bogate din Europa în domeniul medical mult mai mult decât primesc. Oferim un capital greu de evaluat financiar și rezolvam o problemă serioasă pentru vestul europei și nu primim nimic în schimb”, spune Săndesc.

,,Nu putem cere plata/ capita pentru medicii care pleacă din România, dar Europa conștientizând această problemă serioasă poate să ia unele măsuri compensatorii serioase. De exemplu fonduri direcționate specific îngrijirii și infrastructurii medicale din România. Eu am aplicat pentru mai multe proiecte, în calitate de medic, șef de secție, președinte de societate, dar toate erau ba pe IT, ba pe cercetare și dezvoltare, iar eu tot ce îmi doream era modernizarea capacităților de îngrijirea a pacienților”, a mai declarat secretarul de stat.

El a mai anunță că ministerul a început un proces de adaptare a curiculelor de pregătire rezidențială, a completat programele de supraspecializări pe domenii deficitare, iar în ceea ce privește rezidenții va fi introdusă de anul acesta posibilitatea ca ei să facă gărzi plătite încă din anul întâi (până acum ele se făceau doar din anul trei), posibilitatea desfășurării activității și în alte spitale decât cele universitare.

Totodată, reprezentantul ministerului a mai declarat că în urmă cu două săptămâni a fost creat un grup de lucru cu privire la găsirea de soluții pentru creșterea veniturilor medicilor. ,,Un obiectiv greu de realizat, dar dorim să lucrăm în acest sen”, spune doctorul Săndesc. Printre ideile propuse până acum se numără oferirea posibilității închirierii platformelor tehnologice ale spitalelor publice pentru activate în privat (aparatură, saloane, săli de operație). Acestea urmând să fie închiriate în afara programului de lucru ,,pentru ca medicii să își poată completa veniturile”.

,,Încercăm să gândim un sistem în care, coplata actuală, care s-a dovedit un eșec lamentabil, să fie eliminată, dar în schimb să poată fi inclusă posibilitatea unei coplăți adresate medicului. Astfel că pacientul, la externare să poată să facă acest lucru oficial, prin casierie, prin bancă. Un venit impozabil din care un procent să meargă și la bugetul spitalului”, a mai declarat Dorel Săndesc.

Actualizarea lista de medicamentelor compensate, un alt subiect dezbătut în cadrul evenimentului Forbes Healthcare. De șase ani așteaptă pacienții români și producătorii farma o nouă listă de medicamente compensate. Au fost introduse 17 medicamente noi destinate tratamentelor bolilor rare. Bugetul alocat pentru aceste medicamente este 40 de milioane de lei, iar costurile vor fi acoperite de la fondul naţional unic de sănătate. Este vorba de o listă de medicamente de care vor beneficia circa 7.000 de pacienţi.

,,Aceasta este doar un început, ceea ce ne propunem noi este o nouă paradigmă în ceea ce privește lista de compensate. Această actualizare nu este normal să se facă o dată la șase ani. Ea trebuie să fie un proces continuu prin care atunci când un medicament nou apare și își arată beneficiile prin studii serioase conform standardelor internaționale să poată fi evaluat și eventual introdus. De asemenea procesul trebuie să includă și un mecanism de scoatere a medicamentele care nu își mai găsesc justificarea pentru că între timp au apărut alte medicamente mai eficiente”, afirmă reprezentantul ministerului.

Un alt obiectiv pe care îl consider strategic pentru România se referă la sistemul național integrat de management al marilor urgențe spitalicești și intraspitalicești.

,,Așa cum se știe, România are un sistem excelent de urgențe prespitalicești, de la ambulanțe, elicoptere SMURD, unități de primire a urgențelor, care este dotat, organizat și finanțat adecvat astfel încât marile urgențe sunt tratate foarte bine în domeniul prespitalicesc. Din păcate este la fel de evident că în domeniul intraspitalicesc urgențele nu beneficiază de aceleași condiții optime de tratament. Astfel am demarat proiectul de finanțare, pe care ministerul a numit-o acțiune prioritară: actul îngrijirii pacienților aflați la terapie intensivă care să asigure o suplimentare de fonduri pentru managementul acestor cazuri. Asftfel am deblocat programul de finanțare al secțiilor de Anestezie Terapie Intensivă și programul pentru infarct miocardic acut”, mai spune doctorul Săndesc.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii